Janko gav studenter en riktig utmaning

Bildspel

Bild 3 av 9

Jan Erik "Janko" Svenssons föreläsning följdes med intresse av Jerker Jonsson, Jesper Meyer, Marina Jakobsson samt Nina Rothausen från Göteborgs Nya bryggeri.


 

En tre timmar lång lektion som går ut på att dricka öl. Ja, i bland kan det ha sina fördelar att utbilda sig till bryggare.

Det var de studerande på den bryggeritekniska utbildningen i Ludvika som hade förmånen att få prova öl som en del av utbildningen i början av veckan.

Delar av utbildningen har varit förlagd till Göteborg och så var det även denna gång. Föreläsare och provningsledare var ingen mindre än ölgurun Jan-Erik ”Janko” Svensson.

Efter ett inledande anförande om smak, doft och munkänsla fick studenterna ta sig an ölen. En första uppgift var att bland tre öl pricka in vilken som var en lager, vilken som var en ale och vilken som var en spontanjäst öl.

Faktiskt inte helt lätt, bland annat beroende på att lagern var en något mörkare variant.

Efter det blev det tuffare. Sex olika lageröl presenterades och det var studenternas uppgift att bland annat tala om vilken som var tjeckisk och vilken som var tysk. Den enda som alla kände sig trygga med att klara av var den dubbelbock som smögs in bland övriga lageröl.

Provningen gick sedan vidare med bland annat en del belgare och porter/stout.

Alla öl serverades förstås blint och det var en ganska stor utmaning att få alla rätt, även om en del lyckades.