Bildspel
Bryggverket är i dag på 2000 liter och Deep Creek är ett bryggeri som växer snabbt.
Johan Lagerkrantz är kanske den svenske bryggare som har lättast av alla att få tag på humle från Nya Zeeland. Men kanske beror det på att han faktiskt jobbar som bryggare där.
Lagerkrantz är uppväxt i Nynäshamn och det var också där som han började att brygga öl hemma. I takt med att intresset ökade så kom också funderingarna på att satsa mer på sin hobby.
– Jag jobbade med marknadsföring och kände att jag var lite trött på det. Jag blev förälskad i hela grejen med bryggning och kände att om jag kan ha så här kul på fritiden så kanske jag även skulle ha det som jobb, säger han.
Men när många väljer ett bryggeri i närheten, eller där man har kontakter, satsade Lagerkrantz på att komma betydligt längre bort.
– Jag hade en romantisk bild av flytta till andra sidan jorden och brygga öl, och så blev det ju, säger han.
Han ville till ett engelskspråkigt land, men kände att England var för nära och USA för krångligt när det gällde att jobba, så till slut föll valet på Nya Zeeland.
Han hittade en sajt där det bryggargillet för Nya Zeeland hade listat alla bryggerier och så satte han i gång. Planen var att maila så många som möjligt för att se om det gick att få praktikplats, men hann inte så långt. Ett av de allra första bryggerierna ha kontaktade, 8 Wired, svarade nämligen ganska snabbt.
– De var faktiskt allra först på listan. Jag sade att jag skulle vara i Nya Zeeland ett år och att jag sökte en praktikplats mer en ett jobb.
Extra arbetskraft
I det här läget, 2015, hade 8 Wired precis gått från att vara kontraksbryggare till att ha sitt eget bryggeri. Det passade därför bra med lite extra arbetskraft.
Därmed blev det en flytt till Walkworth norr om Auckland på Nordön och Lagerkranz blev kvar på 8 Wired i cirka tre månader. Därefter bar det av till Deep Creek, som också ligger i närheten av Auckland.
– Det var bra tajming där också, de sökte en bryggare och jag var intresserad.
Efter sju månader på Deep Creek gick hans visum ut, han slutade på Deep Creek och drog till Australien där han jobba på ett par olika bryggerier. Men sakta men säkert växte det fram en längtan efter att jobba igen i Nya Zeeland. På en ölfestival i Melbourne träffade han några av sina tidigare kollegor på Deep Creek och efter lite diskussioner fick han en fast anställning där.
Växande bryggeri
Deep Creek har ett bryggverk på 2000 liter och producerade i fjol cirka 500 000 liter. Det är ett bryggeri på stark frammarsch, efter att ha börjat som en bryggeripub med ett mindre bryggverk. Ytterligare en expansion är på gång, man har två egna barer och det exporteras en hel del öl till framför allt Australien.
-Det har varit intressant att följa och jobba med ett bryggeri som växer så här mycket, jag har lärt mig massor, säger Lagerkrantz.
Nya Zeeland går nu mot vinter men när vi pratar via Skype är det fortfarande 25 grader i Auckland.
– Det blir inte superkallt på vintern heller, det kanske går ner mot tio grader. I fjol tror jag att vi hade frost två nätter.
Han beskriver Nya Zeeland som ett ölland med trender som påminner om USA och Europa när det gäller öl. Det bryggs en hel del india pale ale och suröl och det börjar att finnas en växande lagertrend som återkommer.
Tillgång på humle
Men det finns en stor skillnad mellan Nya Zeeland och Sverige. När svenska bryggerier kämpar med näbbar och klor för att få tag på spännande humle, så har Deep Creek och andra bryggerier en helt annan tillgång till humlen som odlas i landet.
– Den humlen är såklart inte lika exklusiv här. Det finns egen humle och egna sorter. Odlarna prioriterar de inhemska bryggerierna först och det är förstås jättebra för oss.
Nelson-humlen används flitigt och finns att få tag på när bryggeriet behöver, men också andra humlesorter håller på att bli populära.
-Riwaka är lite svår att få tag på även här. Den är som Nelson på steroider och gör sig jäkligt bra i öl. Det är stor efterfrågan på den humlen både här och internationellt, säger Lagerkranz.
Det råder ingen tvekan om att han trivs där på andra sidan jorden. Johan Lagerkrantz har etablerat sig som bryggare på Deep Creek och det är en roll han trivs bra med.
– Jag blir nog kvar här i några år till. Mitt visum går ut om 18 månader, vi får se hur det blir då, säger han.