Vi på Beernews glada över att kunna presentera en ny skribent idag. Han är en vanlig syn på Haket på första Långgatan i Göteborg. Ofta med en belgare i handen. Ofta diskuterande öl.
Jonas Ahnfelt gillar öl och det är som ölmänniska många känner honom. Men han protesterar mot den beskrivningen.
– Många kallar mig det men det är inte så jag ser mig. Inte bara. Jag har andra intressen, säger han och radar sedan upp svenska, botanik, filateli, Göteborgiana och historia som exempel.
– Jag har till exempel en av Sveriges finaste samlingar av PKXP-stämplar (järnvägsstämpelfrimärken).
Men nu är det inte på grund av frimärken Jonas nu ska börja skriva betraktelser utan det är hans stora historieintresse och i det här fallet ölhistoria som ligger bakom det.
Jonas Ahnfelt är född i Göteborg och har blivit staden trogen större delen av livet. Ölintresset kom tidigt.
– Jag började brygga öl i slutet i av 1980-talet och 1990 gick jag igenom och betygsatte hela Systembolagets ölsortiment, säger han.
– De flesta var rätt dåliga… Det var en stor grej när man upptäckte skotska McEwans eller danska Faxe som smakade helt annorlunda.
– Det var fantastiskt! Jag blev såld på humle när Anchor Liberty kom, det var en hjälte!
Tillbaka till nutid och Beernews. Vad tror han själv att han kan tillföra?
– Jag vill ge kulturhistoriska kopplingar till öl. Men jag är för bred för att hålla mig till ett spår, så vi får se. Jag får väl delvis att anpassa mig.
Jonas kommer att dyka upp då och då med en djupdykning i något ämne.
Här kan du läsa Jonas första artikel
Kortfakta
- Senaste mobiltelefonen var en Nokia i mitten av 90-talet.
- Älskar träd. ”Finns en klokhet i träd.”
- Har gillat Peter Gabriel ända sedan 1982, då jag skolkade första gången för att hinna till en konsert på Johanneshov.
Jonas ölrekommendationer
- Achel blond – oftast min sista öl för dagen om den finns tillgänglig.
- Jandrain, storflaska ifrån Jandrain-Jandrenouille (Brasserie de).
- Prova att fräscha upp en Lindeman äppleöl med 1-2 cl gin, en skiva citron utan skal och två isbitar.