Den svenska ölkulturens historia är ett stort intresse för Jonnie Read. Nu ska han skriva en bok om den kultur som till stora delar dött ut.
I takt med att öl blir allt mer populärt, ökar också intresset för ölhistoria. Men medan Norge har sin kvejk, Finland har sahti och Litauen har en massa gårdar som brygger gamla ölstilar med egen jäst, så har den svenska ölhistorien till stora delar försvunnit.
– Jag vill återupptäcka de smakerna och berätta mer om dom, säger Read.
Han kom till Sverige för ett par år sedan, började som bryggare hos Lycke bryggeri och är nu anställd på Stigbergets. Hans hembryggningar handlar mycket om att upptäcka den svenska ölhistorien.
– Jag har hittat en del ölrecept från 1800-talet, men de är inte så detaljerade, säger han.
Förr i tiden när det bryggdes öl i Sveriges gjordes det på en jäst som var unik för varje gård. Men det är i dag i princip bara Gotland med sin Gotlandsdricka som har kvar kulturen från tidigare generationer.
– Det fanns överallt i Sverige och jag gillar att titta mer på det, säger Read, som nu också studerar skandinavisk historia och arkeologi på Universitetet i Göteborg och där har valt inriktning mot de svenska gårdsbryggerier som fanns förr i tiden.
Tanken är att han ska börja skriva boken i början av nästa år, när utbildningen är klar, och målet är att den ska komma ut på både svenska och engelska.
I och med att han kopplar sin forskning till bryggning ska det också bli öl att smaka för de intresserade. Han har till exempel bryggt en porter med bland annat enbär som ska vara med på Porterfestivalen i Göteborg.
– Jag vill komma till festivaler och låta folk prova mina öl, de hembrygder jag har gjort, säger han.
Read konstaterar att det tar tid att hitta information om bryggning för länge sedan i Sverige, och tar gärna emot tips och information från de som vill hjälpa till.