“Just ask for cask”

En ljuvligt inkluderande ölhall i en stad med triss i ess när det kommer till ölbryggerier. Behövs det ytterligare anledning för ett besök när du är i krokarna? Okej, sedan igår kan du dricka real ale på veckans ölställe: Örebro ölhall i Örebro.

Säg ett ord som klingar bättre än ”ölhall” för en ölälskare. Nej, det är inte det lättaste. Än bättre blir det om ölhallen dessutom ligger i en stad som inte är en storstad – och att den är ambitiös på sättet som den i Örebro är. Som besökare utifrån är det lite som att vinna på triss, medan ölhallen för staden och dess befolkning är en viktig kulturbärare. En kulturbärare som inte bara serverar gott öl, utan som också blir en plats för lokala bryggerier att synas och verka på. Örebro Ölhall är allt det. 

Centralt i staden, alldeles intill Järntorget ligger den relativt stora lokalen som med många små skrymslen och vrår, oftast i tegel, hyser allt en ölperson behöver. På nedervåningen (se upp för den smala spiraltrappan) kan du till exempel regelbundet gå på ölprovning, eller ska vi kanske säga ölskola? Med teman som bland annat ”Ölskola med inriktning på nya ölstilar”, ”Ölprovning med lokala öl” eller ”Avancerad ölskola”, finns mycket för gästerna att förkovra sig i. Det är också här det är ölprovning med hantverksbryggerier som med jämna mellanrum gör tap takeovers. På gatuplan hittar du de många kranarna, närmare bestämt 24 stycken, innehållande en snygg bredd med Örebromåsten, som klassikern Örebro Bitter från Närke Kulturbryggeri, alltid något nytt, humligt och hazy från stadens andra bryggeristolthet – Apex Brewing Co, och från den tredje – ölhallens egna öl som bryggs av Örebro Brygghus. Dessa samsas med annat svenskt hantverksöl, utländska klassiker som Pilsner Urquell, Leffe och Fuller’s men också Bron IPA från Åbro, eller något mer småskaligt från Lilla Åbro. 

Till Örebro ölhall kommer alla, ölnördar, familjer, par, pensionärer, “pinnar” och vänner. Ofta för ölen, men inte sällan också för maten som utgörs av husmanskost med en så kallad twist, och där fokus ligger på att använda så mycket lokala råvaror som det bara går. Servicen är både kunnig och inkännande. Känns den stora öltavlan övermäktig, utnyttja kunskapen som hallens personal hyser.

Sedan Beernews senaste besök har det tillkommit en nyhet som får oss lite extra exalterade. Så sent som igår, närmaste bestämt klockan 14.30, var det premiär för den första serveringen av real ale på hallen. Satsningen är ett samarbete mellan Örebro Ölhall, som installerat den speciella handpumpen, och Närke Kulturbryggeri, som till att börja med har bryggt sin Victoria Best Bitter för att serveras på äktbrittiskt vis. 

Så om det mot förmodan saknades anledning till besök, finns sedan ett dygn tillbaka ytterligare ett. “Ask for cask” som Berith Karlsson på Närke Kulturbryggeri hade sagt.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.