Av de sex kvinnor som började på bryggeriteknikutbildningen i Ludvika är nu bara Kajsa Johansson kvar.
Kajsa Johansson praktiserar just nu på Rådanäs Bryggeri. Hon har även varit på Akia Brygghus och Dugges innan dess. Innan hon ens slutat utbildningen har hon fått jobb på Dugges och det hade kunnat innebära att den sista tjejen på Ludvikautbildningen också försvann.
Men så blir det nu inte.
– Jävligt kul att få jobb och jag börjar innan utbildningen är klar, men vi har roddat ihop det så att det ska funka, berättar hon medan hon dricker sitt morgonkaffe på Rådanäs, säger Kajsa.
Att hon praktiserat på tre bryggerier i eller i närheten av Göteborg förklaras av den enkla anledningen att hon bor i staden. Och en hel del av ölnördarna har säkert träffat henne.
För även om hon började som fotograf och utbildade sig i London halkade hon över i att jobba på barer, både i England och Sverige. I Sverige kunde man hitta henne på Bishops Arms på Järntorget i Göteborg.
– Sen tröttnade jag på att jobba kvällar och helger och tog jobb som vaktmästare på ett kontor, men insåg att det inte var meningen med livet och då hittade jag den här utbildningen.
– Jag visste inte ens att den fanns innan, men sprang på den på nätet och tänkte ”fan, det här ska jag göra!”. Jag har alltid varit intresserad av öl, men inte tänkt så mycket på hur den görs eller att bryggare faktiskt är ett yrke.
Nu närmar hon sig examen och har ett jobb kvar. Men det är alltså som enda tjej kvar på en utbildning som i sig har svårt att locka tjejer från början.
– Men killarna hoppar ju också av. Det är lika många killar som hoppat av som tjejer.
Procentuellt sett är det fortfarande en stor övervikt på kvinnor som slutar. Kajsa har ingen förklaring på varför det är så.
– Jag vet inte. Jag har inte stött på några problem. Det är ingen skillnad att vara tjej eller kille vad gäller det teoretiska. Sen kan självklart det fysiska på praktiken vara en aspekt, men jag tror att det mer handlade om att livet kom emellan.
Som vi skrivit om i en tidigare artikel så kämpar Christian Åhman, som är utbildningsansvarig i Ludvika, med att få fler tjejer att söka. Sist var bara 8 av 60 sökande kvinnor. Kajsa har lika lite som någon annan något färdigt recept för hur man ska få kvinnor att söka sig till branschen i större utsträckning.
– Det här är skitsvårt. Jag har tänkt mycket på det och Åhman och jag har pratat om det tidigare. Det finns ju kvinnliga ölnördar, men ärligt, jag vet inte.
– Men i största allmänhet behöver utbildningen synas mer. Jag visste inte att den existerade innan jag sprang på den.
Att det behövs fler kvinnor i branschen är hon däremot helt klar över.
– Ja, alla branscher tjänar på om det är jämställt och båda könen är representerade.
Utan att veta den exakta könsfördelningen på Dugges, kan man i alla fall konstatera att det blir en ny kvinna där den 4 april. Så Kajsa har i alla fall lagt sitt strå till stacken.