”Kalifornien i trivsam halländsk tappning”

I den lilla kustorten Åsa i Halland, hittar du en bryggpub som snabbt blivit en lokal favorit. På Rocky Point Brewery i Åsa kan du njuta av färsk hantverksöl, god mat och Kalifornien-vibbar.

För bara ett decennium sedan hade tanken på att besöka ett lokalt svenskt bryggeri och njuta av färsk öl där den bryggs låtit som en omöjlig dröm. Svenska ölfantaster fick istället resa till ölmetropoler i USA, Storbritannien, Tyskland eller Tjeckien för att uppleva den genuina bryggerikänslan. Men den svenska ölkulturen har genomgått en dramatisk förändring. Idag har bryggpubar och taprooms slagit rot i både storstäder och småorter – och Rocky Point Brewery i Åsa är ett lysande exempel på hur ölrevolutionen kan vara global och lokal på samma gång.

Inbäddad mellan kustortens genomfartsled och en lokal camping ligger den låga lilla träbyggnaden, bara ett stenkast från en av Hallands många vackra sandstränder. Nu skulle man kunna tro att ett småskaligt, lokalt bryggeri skulle vilja ta sig ett hemvävt och lokalt namn som Åsa Ölbryggeri & Taproom, men icke sa nicke. Surfbrädan ovanför entrén med ordet Brewpub visar tydligt att inspirationen kommer från en helt annan västkust. Rocky Point Brewery har visserligen tagit namnet från ett lokalt surfställe, men den avslappnade surfkänslan som genomsyrar både puben och bryggeriets öl är definitivt mer kalifornisk än västsvensk.

Rocky Points krogresa började blygsamt med att de några dagar i veckan tog över den lokala baren, men sedan 2022 driver de nu hela restaurangen och puben själva. Bakom bardisken finns åtta kranar med Rocky Points egen öl plus några gästöl från andra lokala bryggerier, som Akia, Subbe och Odd Island. Interiören och maten är rejäl och USA-inspirerad  med stora portioner, lika välsmakande som generösa. Här serveras burgare, ribs och chicken buckets, men även fish and chips. Det är inget finlir, men det är gjort med omsorg och varje tugga känns rätt i den här miljön. Det absolut bästa sättet att uppleva Rocky Point Brewing är att slå sig ner på är den hemmasnickrade uteserveringen en solig sommardag, men även under hösten och vintern erbjuder det här stället en varm, charmig och inbjudande surf-shack-känsla.

Kanske är det bara vi, men för oss framkallar hela konceptet scener ur Point Break, en 90-talskultklassiker inom actionfilmgenren. Vi tänker oss ett solgassigt Santa Monica, långhåriga surfdudes vid sprakande brasor på månbelysta sandstränder och mäktiga surfscener. Men också dramatiska bankrån och fallskärmshopp. De sistnämnda sakerna märker vi visserligen inte mycket av i Åsa – istället för att Keanu Reeves och Patrick Swayze glider in genom dörren med solblekt hår och våtdräkt, så möts vi av ett gäng glada lokalbor och ett par turister som hittat hit.

Men tillbaka till väsentligheterna – ölen. Om du är nyfiken på att snabbt surfa igenom det lokala ölutbudet, så erbjuder Rocky Point en möjlighet att sätta ihop en egen provbricka med öl direkt från kranarna. Så här kommer vårt allra bästa tips, beställ in två brickor smakprover direkt, så kan du utforska hela det aktuella ölutbudet. Och det rekommenderar vi verkligen. För på Rocky Points brewpub är ölen färsk och varierad i stil, färg och humleprofil, helt beroende på säsong och vad bryggaren har hittat på för tillfället. Ska du däremot bara dricka en öl, så fråga barpersonalen vilken IPA som kopplades på senast. För inte helt oväntat är Rocky Point duktiga på att brygga grumliga ipor med amerikansk humle.

Kort sagt, Rocky Point är en trevlig bryggpub att stanna till vid om du har vägarna förbi Åsa. Från bilfönstret ser den lilla orten inte mycket ut för världen, men innanför Rocky Points väggar finns en liten bit av Kalifornien – i en trivsamt trygg halländsk tappning.

Förra veckans ölställe: 
• “Sveriges ölpalats nummer ett” – Akkurat i Stockholm

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.