Kenta jäste fram sin egen atombomb

VECKANS HEMBRYGGARE

Bildspel

Bild 2 av 3

New England-IPA är det som Kenta Edvardsen brygger mest.


 

Då är det dags för veckans hembryggare. Den här gången är det Kenta Edvardsen som svarar på våra frågor.

Namn: Kenta Edvardsen//Brunnsbryggeriet

Ort: Lundsbrunn

Ålder: 39

Hembryggare sedan: 2015

Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Jag fick vara med och brygga med en kompis bara som en kul grej och det fastnade direkt, jag insåg att man kan nog göra drickbar öl själv om man bara vill. Eller jag trodde nog till och med att det säkerligen skulle gå att göra bättre öl än mycket av det som finns på Systembolaget.
Jag agerade väl som alltid när jag snöar in på saker och gick ganska all in direkt. Jag började förvisso med ett startkit på  fyra liter med alla ingredienser färdiga men det tog inte lång tid innan jag var där med en 50- litersgryta och krossade malten själv.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?
– Jag brygger väl i snitt en gång i månaden men ibland så blir det tre gånger på en månad. Tid för bryggningen är inga problem. Jag har ett stort garage med min utrustning och jag jobbar treskift så tid går att planera utan att det påverkar någon annan. Men visst är det alltid roligast att brygga ihop med polare och samtidigt dela på en del gott att dricka samtidigt så då brukar bryggningen läggas på en lördag.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma? – Ser nog inget svårt alls med det. Har inte direkt tyckt att det är svårt någon gång egentligen men, men. Man måste tänka till och låta saker ta sin tid för det tar lång tid. Det funkar inte att stressa något, då skiter det sig. Det svåraste är väl att räkna ut recepten så man får det som man tänkt sig vilket kan ta några omgångar. Att brygga samma öl flera gånger med mindre justeringar är bästa sättet att lära sig.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

– Det jag gjorde nyss är väl oftast alltid bäst?  Nej då, men jag är helt insnöad på att göra NEIPA och jag har under en lång period jobbat på att göra min egna Haze Craze så bra den bara kan bli. Jag har precis fått klar version 8 av Haze Craze och den blev magiskt bra måste jag säga. Det är inte ofta jag blir så nöjd men den här batchen kommer inte bli långvarig i faten!

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Lervig – Supersonic. Jag vet inte riktigt varför men jag verkligen älskar den där ölen. Kanske har det att göra med min härkomst (Norge) eller så är det bara en grym öl helt enkelt. Annars så försöker jag jobba på att få min Haze Craze någorlunda lik Monkish-standard då de gör helt sjukt bra juicy öl för tillfället och det är banne mig inget lätt uppdrag.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? Varför/varför inte?

– Drömmer gör man ju hela tiden men egentligen så känner jag mig ganska nöjd med att bara brygga hemma och kanske att man kan ”konsultera” vidare ibland.
Jag har varit med och bryggt första versionerna av ”Saga” hos Wapnö i början av 2019 som jag anser var en riktigt bra öl som vi fick vara med på Brewskival och servera och den uppskattades verkligen. Juha på Wapnö har jobbat vidare starkt med receptet och utvecklat det väldigt bra. Han är en riktig underskattad bryggare tycker jag som mältar all sin malt själv. Han gör sjukt fina öl.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Börja där du är försiktigt, försök att hitta någon som bryggt innan och var med för att lära sig hur det funkar. Det är inte lätt att brygga öl men inte heller svårt bara man tar sig tid. Inte stressa något moment. Man måste testa sig fram till en vettig nivå.
Men nybryggarkit kan vara något att testa om man är helt novis.  Köp inget stort bryggverk direkt med tanke att man ska lyckas direkt.  Prova med kastruller på spisen och jobba sedan vidare. Det kan sedan gå väldigt fort. Jag började som sagt med fyralitersbatcher och idag så kokar jag i ett 13-literskärl.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Misstag uppstår ju hela tiden… Jag har lyckats välta ut cirka 50 liter lakvatten på golvet i garaget när jag inte riktigt orkade lyfta upp grytan på rätt plats, men det var ju bara vatten. Nyligen fick jag torka upp minst 10 liter stout (sirap) från golvet som jäst så brutalt att 30 liter headspace i kärlen inte räckt till. OG på 1.139 och Nottinghamjäst var tydligen något av en atombomb. Det var inte riktigt lika kul.

Antingen eller …
Ljust eller mörk: Ljust, uppföljt av mörkt. Kan inte riktigt välja men några NEIPA följt av en fatlagrad stout är ju lite av en drömkväll.

Kastrull eller bryggverk: Kastrull! eller ja, vart går gränsen för ”kastrull”? Jag kör med ett mäskkärl på 80 liter, vattenkärl på 75 liter och kokkärl på cirka 130 liter. Jag har tur som jobbar på ett stort mejeri och har lyckats komma över gamla kärl som skulle skrotas. Jag tycker man blir aningen begränsad med bryggverk men visst lär det säkert också funka fint med bryggverk. Det beror ju lite på hur man köra sitt bryggeri.

Flaska eller fat: Fat! Då syns det ingenstans hur många flaskor man har druckit, hahaha.  Nej då, men det är ju bra mycket smidigare med fat.Pub eller hemma:
Definitivt hemma. Då får jag vad jag vill ha varje gång och så mycket jag vill ha!

Session eller imperial: Imperial! Varje gång. Allt under 7% är lättöl.  Session blir oftast så smaklöst men visst finns det ju några som är helt okej.  Collective Arts porter som kom i fasta nyss är ju fantastiskt bra.

Surt eller beskt: Hmmmm, NEIPA är ju inte direkt besk så jag säger nog surt. Är ingen lambicnörd men jag älskar geuze och även de moderna stilarna som candy weisse mm.

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo! Jag bryggde nyligen en sjuk stout (60-litersbatch) som jag hade 1,5 kg popcorn i mäsken och sedan 2,3 kg marshmallows, karamellsås och flingsalt i koket ihop med massor med spraymalt. Ja det var ölen som jäste iväg helt galet. Reinheitsgebot har väl sin idé det med men känns lite tråkigt.