Efter nästan två års frånvaro finns nu två öl från Skebo Bruksbryggeri på Systembolagets hyllor igen – och snart återuppstår även bryggeriets klassiska öl på cask.
Efter att ha stått still i två år är nu Skebo Bruksbryggeri norr om Norrtälje tillbaka. Förra året köpte paret Patrik Groth och Caroline Jonasson bryggeriet och i juli blev den 300 år gamla lokalen åter godkänd för bryggeriverksamhet.
– Carolines kusin äger ett bryggeri i Roslagen och där fick jag vara med och brygga öl och det var så jäkla kul. Så när jag förstod att det fanns en möjlighet att ta över Skebo Bruksbryggeri hörde jag av mig till den förre ägaren Bengt Mattson, säger Patrik Groth.
I måndags släppte de sina två första öl i Systembolagets lokala sortiment, Skebo Bruksöl och Gjuteriets Goda. Ytterligare två produkter, Herr Grills Porter och Landsbrygd, kommer att dyka upp senare i vår. Patrik Groth levererade dock sina allra första öl till lokala krogar redan förra året. Även besökare på Skebopuben har kunnat smaka på de nyproducerade ölen, som är gjorda på samma recept som tidigare, men med uppdaterade namn och etiketter.
Bengt Mattson startade bryggeriet tillsammans med kompisen Mats Rytterlund 2007 på järnbruket i Skebo. De sista tio åren innan pensionen drev han verksamheten på egen hand. I köpet av bryggeriet ingår att Bengt Mattson visar Patrik Groth hur han ska brygga på utrustningen. Precis som tidigare så använder de hela humlekottar och öppna jäskar, vilket är sällsynt i Sverige idag.
– Jag känner en stolthet över att bevara arvet, så vi fortsätter att brygga enligt Bengts gamla recept och metoder. Han vill att bryggeriet ska leva vidare, så vi bara kör på och ser hur det går. Många av våra kunder är gamla Skebo-kunder och de flesta har välkomnat de nya ölen, säger Patrik Groth.
Patrik Groth har själv en bakgrund inom kemi, vilket har kommit väl till pass. Tidigare arbetade han som projektledare och hade aldrig bryggt öl tidigare, inte ens som hembryggare. Nu driver han Skebo på heltid samtidigt som han läser till bryggeritekniker på Campus Nynäshamn på kvällarna.
– När jag startade kontaktade jag Akkurat och Oliver Twist direkt. Det första de frågade om var cask ale, eftersom Bengt hade någon slags deal att sälja cask dit under många år. Så nu ska jag snart leverera mitt första caskfat till Oliver Twist. Målet är att få deras godkännande och sedan sprider det sig förhoppningsvis, säger Patrik Groth.
Cask conditioned ale – eller cask – är en färsk, opastöriserad handpumpad öl som innehåller aktiv jästkultur och måste ventileras innan servering. Den har mindre kolsyra, rundare smak och är mycket populär i Storbritannien. Bengt Mattson, som var inspirerad av brittisk ölkultur, var tidigt ute med cask. Idag finns en tydlig trend där allt fler svenska bryggerier börjat producera små batcher till events, festivaler och mässor.
Patrik har förstås även bryggt sin första cask ale under handledning av Bengt Mattson.
– Jag tog ett av de gamla recepten. Jag sökte på Skebo Bruksbryggeri på Ratebeer och såg vilka som fått bäst betyg och så jag valde jag helt enkelt en golden ale från listan. Jag får erkänna att det är lite press – man får alltid magsår när man levererar de första produkterna, avslutar Patrik Groth.
Läs också:
• Skebo försvann, men portern får leva kvar
• Nu fyller Bengt Skebos fat för sista gången
• Casköl satte fart på Bengts ölintresse