Klimatanpassad humle ger goda resultat

Klimatförändringar och angrepp från ohyra har medfört svårigheter i odlingen av traditionella humlesorter. Företaget BarthHaas har därför börjat experimentera fram mer resistenta humlesorter. Några av dem har av provats av bland andra Poppels Bryggeri och Nynäshamns Ångbryggeri som är nöjda med resultaten.

Klimatförändringarna har lett till mer extrema väderförhållanden, vilket påverkar humleodlingarna negativt. Varma och torra somrar har blivit vanligare i traditionella humleodlingsregioner i Tyskland och Tjeckien, vilket resulterar i vattenbrist och stressade växter. Även intensiva regn och översvämningar har blivit mer frekventa, vilket orsakar rotröta och försvagade plantor. Skördar på så lite som 30 procent jämfört med historisk avkastning är något som humleodlarna fått börja vänja sig vid.

Utöver klimatutmaningarna har angrepp från ohyra som bladlöss, spinnkvalster och humlebladbaggar blivit allt vanligare. skadedjuren trivs i varmare klimat och kan snabbt förstöra hela skördar om de inte kontrolleras. Dessutom har vissa svampsjukdomar som mjöldagg och bladmögel blivit mer utbredda, särskilt under fuktiga förhållanden som till följd av intensiva regn.

Den ökade användningen av bekämpningsmedel för att motverka ohyra och sjukdomar leder till ytterligare kostnader för odlarna, samtidigt som det kan påverka miljön och den biologiska mångfalden i odlingsområdena. Många odlare försöker därför övergå till mer hållbara metoder, som biologisk bekämpning, vilket dock kräver investeringar och kunskap.

För att möta dessa utmaningar har många odlingar börjat experimentera med nya humlesorter som är mer resistenta mot värme och sjukdomar. 

Ett företag som arbetar med att avla fram nya humlesorter är tyska BarthHaas. Under 2024 har de genomfört vad de kallat för  ”sustainable hop tour” vilket inneburit en rad samarbetsbrygder med bryggerier. De nya humlesorterna har just de egenskaper som efterfrågas av odlarna tillsammans med önskade smaker. Förhoppningarna är att bryggare och konsumenter delar utvecklarnas åsikter vad gäller karaktären på humlen så att dessa nya sorter kan börja odlas i allt större skala.

I Sverige har bland annat Nynäshamns Ångbryggeri och Poppels bryggeri provat att brygga med några av sorterna.

– Vi använde humlen HBC1019 i Green Mist IPA och är väldigt nöjda med resultatet. Kvaliteten var det ingen som helst fel på och det känns ju bra att använda sig av humle som stöttar odlarna på ett annat sätt. Vi har redan använt den i flera andra öl också, säger Magnus Vasilis, produktionschef på Poppels bryggeri.

Nynäshamns Ångbryggeri gjorde en annan typ av öl när de fick chansen att prova humlen. Sin vana trogen var det en mer klassisk ölstil som valdes. Ölet blev en kölsch med humlesorterna ariana och callista.

 – Hittills älskar vi dem. De liknar de klassiska nobla humlesorterna, kanske något fruktigare, men mycket väl anpassade för ölstilarna, säger Andrew Colley på Nynäshamns ångbryggeri.

De bygder de redan gjort har inte heller avskräckt bryggeriet, planerna finns att inkorporera dessa sorter i den ordinarie produktionen.

– Nästa steg är att se om de kan producera samma lageröl med några av ölen i vårt kärnsortiment. Vi stressar inte med den processen dock. Vi gör det noggrant. Ölet måste bli helt identiskt med originalen, säger Andrew Colley.

Humleodlingens framtid i Europa är beroende av både innovativa lösningar och internationellt samarbete för att bekämpa klimatförändringarna. För bryggindustrin kan det mycket väl bli avgörande att stödja odlarna för att säkerställa en stabil och kvalitativ humleförsörjning.


Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR