Wermlands Brygghus har nu till slut vunnit kampen mot grannkommunen. Kammarrätten har bestämt att det är tillåtet att sälja folköl även utanför bryggeriet.
När Wermlands Brygghus i Kristinehamn försökte sälja folköl i så kallade REKO-ringar i grannkommunen Karlskoga tog det stopp. Kommunen hotade med polisingrepp om han försökte, så i stället överklagade han och vann i förvaltningsrätten. Kommunen överklagade detta i sin tur och ärendet hamnade hos kammarrätten, som förra veckan alltså gick på bryggeriets linje.
– Det känns jättebra. Jag var övertygad från början att vi tolkar lagstiftningen rätt. Nu känns det kul att andra bryggerier också kan ta del av det. Det har varit en räddningsplanka för många under pandemin, säger Hans Skan på Wermlands Brygghus.
– Lagen tillämpades så olika i olika kommuner. I Karlstad och Kristinehamn var det okej, men inte i Karlskoga och Sunne – fast det är samma lagstiftning
Det var inte bara i Karlskoga som kommunen bråkade. Även Åhus bryggeri råkade ut för det, men i det fallet löstes det på regional nivå.
Men detta hände inte i Värmland. Hans Skan fick kämpa vidare, men med hjälp av Sveriges Oberoende Bryggerier som ville få fram en vägledning för andra alkoholhandläggare och bryggerier, lyckades han.
– Det var väldigt positivt och de skrev i domen att folkölsförsäljning inte enbart är knutet till tillverkningsstället. I praktiken kan man åka runt med bilen och sälja i villakvarteren, säger Hans Skan och skrattar.
Nu dröjer det tre veckor innan domen vinner laga kraft. Karlskoga kommun har enligt en lokaltidning bestämt sig för att inte driva det vidare.
– De säger att de är nöjda. Att de fått vad de ville ha, en rättsligt prövning av frågan.
Fast någon omedelbar storsatsning på REKO-ringar blir det inte för Wermlands Brygghus. Även om just en försäljningsplats tycks locka bryggaren.
– Jag kommer att åka till Karlskoga och ställa mig och sälja utanför kommunhuset … Nä, men vi har många kunder i Karlskoga och det är tråkigt att kommunen har motsatt sig försäljningen.