Bildspel
Marcello Milli och Erik Höglund är i full gång med att färdigställa lokalerna.
Ett nytt bryggeri är på gång i Göteborgstrakten. Och givetvis kallar man det ett Kraftölsbryggeri om man flyttar in i en gammal kraftstation.
Det är Beerium Kraftölsbryggeri som växer fram i en före detta kraftstation i Surte strax norr om Göteborg. Någonstans vid årsskiftet är planen att de första ölen ska bryggas
– Nu har vi ett bygglov och håller på för fullt med lokalen, säger Erik Höglund.
Han är den som tillsammans med Marcello Milli startade hela projektet. De båda var hembryggare men kom på lite andra tankar när de vann en bryggartävling för brown ale som arrangerades av Barlind Beer och Brewdog.
– Det var där de första tankarna på ett bryggeri dök upp, säger Milli.
Nu är de fem personer i satsningen och de övriga tre är Fredrik Reinholdsson, Emil Staäxng och Martin Pollnow. I dagsläget lutar det åt att starta med ett bryggverk på 200 liter, men fortfarande finns lite tankar på att satsa lite större redan från start.
Lokalen som de ska flytta in i heter Studio Surte Kraftstation och var den byggnad som såg till att det gamla glasbruket i Surte kunde drivas. På senare år har lokalerna renoverats av ägaren Camilla Sporre och i dag finns där bland annat en eventlokal. Där finns det förstås en vision om att i framtiden ha en provsmakningsbar för öl som bryggs i källaren.
– Vi har nämnt det och det verkar finnas ett intresse för det. Men först måste vi komma igång och börja att brygga och sälja våra öl, säger Höglund.
Inledningsvis är planen att brygga öl vid sidan av ordinarie jobb och målet är att börja med en produktion på cirka 600 liter per månad.
– Vi får se var det landar. Vi vill göra folköl också om om det säljer bra kan det bli mer.
Det finns ännu inga beslut på att satsa på en bryggeripub eller provsmakningsbar, men samtidigt lockar tanken. Den gamla kraftstationen har ett bra läge och Ale kommun, där Surte ingår, är en av de kommuner i landet som växer snabbast.
– Givetvis vore det kul, Spike har ju visat att det går alldeles utmärkt att göra så, säger Milli.
Något stort bryggeri ska det dock inte bli av satsningen.
– Vi tror på det lilla och på det lokala. Vi har kommit in i fantastiska lokaler och nu hoppas vi bli klara för att brygga öl så snabbt som möjligt, säger Höglund.