Dyra avgifter stoppar bryggare från att skänka drav till bönder. Nu vill Sveriges Bryggerier få till en snabb förändring av reglerna.
Beernews berättade häromdagen om de höga avgifterna för att vara fodertillverkare. Bland annat har Brygghus 19 avstått på grund av de höga kostnaderna.
Det som blir dyrt är den analys som Jordbruksverket enligt sina regler ska göra av dravet, trots att bryggerierna redan klarat kravet för livsmedelstillverkning.
– Här visar det sig att kostnaden kan bli ganska hög, något som vi förstått fått ett antal bryggerier att avstå från att registrera sig som foderleverantörer. Vi har påtalat detta för myndigheten och uppmanat dem att se över de initiala analyskostnaderna i det fall att den akuta foderbristen håller i sig, säger Erika Danckwardt-Lillieström på Sveriges bryggerier
Själva avgiften för tillståndet landar på bara ett par tusen kronor per år, beroende på hur ofta det bedöms behövas en tillsyn. Själva analysdelen kan däremot landa på runt 25 000 kronor, och det är den kostnaden som avskräcker.
Det finns i dag ett antal bryggerier som samarbetar med bönder och därmed låter dravet bli djurfoder till kor och grisar, men flera avstår också på grund av de höga avgifterna.
Med tanke på det krisläge som gäller för de svenska bönderna denna sommar, vore säkert all drav ett välkommet tillskott.
Jessica Heidrich, tidigare huvudbryggare på S:t Eriks, har gjort en inventering av läget när det gäller drav, och fått svar från ett 30-tal bryggerier. Det handlar då om allt från 50 kilo malt per vecka som blir till drav hos de minsta. Men andra har betydligt större mängder.
Hos Nils Oscar i Nyköping till exempel är det sex ton malt som varje vecka blir till drav efter bryggning.
– Det här är en fråga som jag irriterat mig på i flera år. Det är bra tajming nu och jag skulle vilja se en amnesti i sommar i ett första läge, och sedan att avgiften försvinner helt. Bryggerierna är ju redan godkända för livsmedelstillverkning, säger Heidrich.
Nu återstår att se om det blir någon snabb förändring.