Bildspel
Han har erfarenhet från både Ungern och de brittiska öarna. Nu är Kristof Szappanos ny huvudbryggare på Beersmiths.
Det är med erfarenhet från såväl olika länder som olika bryggerier som Szappanos kommer till Sverige och Göteborg.
Men från början var planen att bli kock och inte bryggare.
– Först ville jag bli kock men mina föräldrar gillade inte det. De ville att jag skulle välja en utbildning med högre status så då valde jag food engineering, säger han.
Fast även där fanns en inriktning mot bryggning och under sin tid på universitet började han att brygga öl på det 50-liters bryggverk som fanns på universitetet. Innan han var klar med utbildningen hann han också börja att jobba på SAB Miller-ägda Dreher. Nästa anhalt blev Zirci Apatzagi Manifaktura, ett mikrobryggeri som faktiskt ägdes av en präst.
Därefter bar det av till Skottland, där han fick ansvara för att starta och bygga upp bryggeriet Brew Toon.
– Det var en nyttig erfarenhet, jag gjorde bland annat alla recept och var ansvarig för ölen, berättar han.
Men så dök det upp ett jobb i Sverige och via Linkedin fick Szappanos kontakt med Dave Barratt på Beersmiths.
– Vi hade cirka 15 intressanta sökande och nästan alla kom från andra länder än Sverige. Till slut var Kristof den mest intressanta, säger Barratt.
Nu har ungraren varit i Sverige en dryg månad och inte haft massor med tid att bekanta sig med den nya hemstaden.
– Det har varit mycket jobb nu i början, men jag trivs bra i Sverige och Göteborg är en vacker stad.
Beersmiths jobbar med många olika ölstilar och det kommer att passa honom bra.
– Det har varit så på andra bryggerier också, jag gillar det.