Det bryggs mer småskalig lager i Sverige, det visar siffror från Systembolaget. 2020 släpptes 30 procent fler lager än 2018.
Är lagern på väg tillbaka på hantverksscenen? Mycket tyder på det när hypade neipakokare som Stigbergets plötsligt släpper bocköl, helles och fler därtill. Beernews har därför bett Systembolaget ta fram statistik för lanseringar av lager i det lokala sortimentet och siffrorna visar att något faktiskt ser ut att ha hänt.
2018 släpptes 125 lageröl lokalt. Året därpå var siffran 150 och förra året toppade med 176 lageröl.
Det behöver inte nödvändigtvis visa på en lagertrend. Pandemin kan ha påverkat siffrorna i och med att många bryggerier tvingats satsa mer på Systembolaget när krogförsäljning dött. Dessutom har antalet hantverksbryggerier ökat sedan 2018.
Därmed är statistiken mer en indikation än bevis på lagertrenden. En del öl i listan är dessutom nylanseringerar av befintliga öl. Men om man tittar man på enskilda bryggerier som funnits under hela perioden så ser det faktiskt ut som att det har hänt någonting.
Stigbergets är ett exempel, tidigare har det mest varit känt för sina hazyipor. 2018 lanserade man inte någon lager överhuvudtaget. 2019 kom Stigbergets Pilsner och gjordes en lagarcollab med Lervig och pilsnern relanserades på burk.
Men i Stigbergets fall verkar den stora ökningen ha skett 2021. För även om statistiken inte inkluderar 2021 visar en snabb koll att lagerfrekvensen ökat i takt med Stigbergets nya Ringönanläggning fått upp farten, med öl som Ringöbräu Maibock, Ringöbräu Rauchbier och Ringöbräu Helles. Lucas Monryd berättar att det var han och Andreas Görts som tog initiativet till lagersatsningen.
– Det är en del i att finna sig själv här på Ringön eftersom vi inte har någon anledning att finnas till när vi inte kan öppna vårt taproom. Jag och Andreas var sugna på att göra lager och Nils Hultkrantz sa kör, säger Monryd.
Bryggeriet på Ringön är det gamla bryggeriet från Majorna som flyttade till Ringön efter att Stigbergets byggt ett nytt stort bryggeri i Partihallarna i Göteborg, där det mesta av hazen görs.
Lucas Monryd tror att lager har blivit större generellt bland hantverksbryggerier.
– Ja, det känns så, de flesta verkar vilja ha en pilsner eller kellerbier i sortimentet. Dessutom har de flesta också blivit väldigt duktiga på det, vilket absolut inte var fallet för typ tio år sen.
Han är väldigt nöjd med de nya lagerölen från Stigbergets, speciellt Kellerbier och den collab man gjorde med Remmaröv. Nu hoppas han att de också ska bli kvar i produktion och flera har faktiskt redan producerats i flera batcher.
– Vi har gjort två batcher av Märzen, tre av Maibock och Kellerbier kommer vi att göra mycket av. Och säljer de tillräckligt bra så blir de kvar, säger Lucas, som inte är ovillig att fortsätta följa lagerspåret.
– Nej, vi kommer att satsa på fler i den mån vi kan innan stilarna tar slut. Det är den grejen jag vill göra, ha kvar de lagerstilarna vi har och fortsätta med fler. Jag har nog blivit klassisk traditionalist och gubbe, som jag alltid har velat …
Tittar man bara på 2018 till 2020 är Göteborgs Nya det bryggeri som har släppt flest nya lager. Under perioden 2018-2020 släpptes åtta öl från Frölundabryggeriet, som även tidigare gillat att göra lager. Fördelat per år så har det skett en ökning även här. 2018 släpptes bara en lager, 2019 var det fyra och förra året tre.
– Lager är viktigt för Göteborgs Nya. Starkpilsner är den produkt som byggt upp bryggeriet och den som fortfarande säljer bäst, det går inte att komma ifrån. Lager har alltid varit den övervägande delen av produktionen, säger Linus Pilebrand på Göteborgs Nya, som också levererar öl under varumärket GBG Brew.
Linus tycker att han sett trenden med lager från hantverksbryggerier sedan länge.
– 2015 när jag utbildade mig var det mycket snack om back to the real stuff och att lager var grejen. Men jag vet inte om det någonsin slog igenom då.
– Nu är det helt plötsligt många, även mindre, bryggerier som gör lager, vilket är intressant med tanke på att det är den stil där de stora drakarna finns. Små bryggerier kan aldrig matcha deras pris.
Även bryggerier som Ängöl, Qvänum, Jämtlands och Öresundsbryggerier har släppt en hel del lager, men spridningen är ändå ganska stor bland de svenska hantverksbryggerierna. Över 200 bryggerier finns med på listan över bryggerier som har släppt lager på det lokala och småskaliga sortimentet under åren 2018 till 2020. Så bara det är kanske ett tecken.