Förläng skatteanståndet och ta fram individuella betalningsplaner för varje företag. Det kräver tre branschorganisationer för att rädda bland annat restaurangbranschen.
Ganska tidigt under pandemin införde regeringen en möjlighet att få anstånd på skatten när intäkterna sjönk snabbt.
Det nappade förstås många företagare på. Men problemet är att de här pengarna ska betalas tillbaka i april 2022. Samtidigt som den vanliga skatten ska betalas.
Nu kräver Visita, Almega och Svensk Handel att anstånden förlängs och görs om.
– I takt med att smittspridning och restriktioner fortsatt, vilka i det närmaste inneburit näringsförbud för vissa branscher, har skatteanstånden vuxit. Skuldberget uppgår nu till inte mindre än 47 miljarder kronor. När dessa pengar ska betalas tillbaka om ett knappt år, i april 2022, kommer många företag få allvarliga problem. Återbetalningstiden måste därför förlängas samtidigt som individuella avbetalningsplaner utarbetas, skriver de tre organisationerna i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet.
Totalt har 45 000 svenska företag ansökt om anstånd med skatten. Inom restaurangbranschen har vart fjärde företag fått anstånd och det innebär 6400 företag.
De tre organisationerna varnar nu för en stor konkursvåg under nästa vår om inte reglerna förändras.
– Om inte återbetalningstiden förlängs riskerar vi att stå inför en stor konkursvåg inom tjänstesektorn. Detta kommer att få långsiktiga och djupgående konsekvenser för hela samhällsekonomin. Den svenska arbetslösheten kommer även att cementeras på en hög nivå. I dag har vi EU:s femte högsta arbetslöshet, och det är bland unga och nyanlända som problemet är som störst.
Man hoppas på att få till en förändring där anstånden kan vara betydligt längre än bara ett år.
– För att förhindra att detta blir verklighet behövs en återbetalningsplan. Om företagen skulle tillåtas att betala tillbaka skatteanstånden under en period på mellan tre och fem år, beroende på individuella förutsättningar, skulle det rädda många företag. Det skulle även vara avgörande för jobben och svensk ekonomi, skriver de tre organisationerna.