Långresa fick Stefan att brygga eget öl

Bildspel

Bild 4 av 6

Stefan Söder ångrar inte att han sadlade om och satsade på sin egen lilla bryggeripub.

De tog tjänstledigt ett år och åkte till Australien för att besöka vingårdar. Men mest inspiration kom från bryggeripubar och nu har Stefan Söder sin egen bryggeripub i Stockholmstrakten.

 

Det var under 2017 och 2018 som Stefan Söder och hustrun Annika tog ledigt och först åkte till Skottland och sedan hamnade i Australien. Där var tanken att bila runt och besöka vingårdar, men i takt med att man hamnade på allt fler bryggeripubar som förändrades deras fokus.

– Vi har ett genuint dryckesintresse och det fascinerade oss med att ha puben direkt vid bryggeriet. Vi var lika mycket på bryggerier som på vingårdar, säger Stefan.

Väl hemma i Sverige igen kunde han inte släppa tanken på att ha en egen bryggeripub. Med barnen utflugna fanns dessutom plats på bottenvåningen i villan i Bromma och där växte Smakverkstan fram.

– Jag hade besökt restaurangen Davidathome  där han har en restaurang i sitt eget hem. Jag slutade att jobba och under sommaren 2018 började jag att brygga.

Under tiden som gått sedan dess har han praktiserat på bland annat Roslags Näsby Bryggeri, Adelsö, Äkta Öl, Uppsala Brygghus och på Keane Brewing.

– Det jag slogs av direkt var öppenheten och glädjen bland bryggarna. Det fanns en vilja att dela med sig och det gillade jag verkligen, säger Söder.

Verksamheten sker i en ganska blygsam skala med ett bryggverk på 55 liter och ett pubdel med cirka 20 platser. Det är förbokningar som gäller för att komma in och i coronatider är platserna något färre.

– Till största delen är det närboende som kommer hit, men vi har även haft en del andra gäster. Annika står för mycket av maten och det ska vara mat som fungerar bra till ölen.

Ofta funkar det så att Annika provar de nya ölen och sedan tänker till och kommer fram till vilken mat som kan passa.

– Vi vill bredda intresset för öl och mat. Vi serverar öl som en flight och då har vi olika rätter som kombineras med de olika ölen, säger Stefan.

Vissa öl bryggs återkommande som till exempel en IPA med namnet Apple Bay. Men många är också nya experiment och det har så här långt blivit runt 20 olika öl under varumärket Smakverkstan. Fler är dessutom på gång.

Under sommarhalvåret finns en uteservering som skapar fler sittplatser, och för många av de nya gästerna kan det infinna sig en tvekan innan man förstått att man kommit rätt.

– Jag tycker att det här är jättekul och det är häftigt när folk först undrar vart de ska och sedan upptäcker miljön här inne.

Annika hjälper till när det passar, men hon gick tillbaka till ett annat jobb efter resan. Men för Stefan är det bryggningen och puben som gäller numera. Tiden som vårdscentralschef är över och han föredrar utan tvekan jobbet som bryggare.

– Det är det här jag vill göra, säger han.