Råglosta har tusenåriga traditioner som ölingrediens, men har blivit bortglömd sedan nåt hundratal år. Det vill biologen Lars Lindström ändra på.
Vill man göra Lars Lindström upprörd ska man påstå att Råglosta är ett ogräs och giftigt. Inget kunde vara mer osant, menar han.
– Jag skulle garanterat ha varit död för länge sen om det varit giftigt, säger han och skrattar.
– Jag tror att det kommer ifrån ett missförstånd, råglosta har förväxlats med dårrepe som däremot är giftig.
Han berättar att råglosta har använts och odlats som sädesslag i Sverige ända sedan stenåldern fram till början på järnåldern då den istället övergick till att bli ogräs i rågåkrar.
Råglosta växer som namnet antyder som ogräs i rågfält och är idag utrotningshotad. Den har 100 procent groningsgrad, vilket betyder att den måste sättas för att överleva, den kan inte fortplanta sig själv i någon större utsträckning. Så nu driver Lars ett projekt som ska rädda den.
– Råglosta togs tillvara fram till 1800-talets slut och användes då till tunnbröd, svagdricka, öl och sprit.
– Jag har samlat frön från olika delar av Sverige och världen för att förädla den och nu vill jag hitta partners för att göra en öl på den. Gärna en som inte är så humlig, så att smaken från råglostan kommer fram.
Lars Lindström samarbetar även med en forskargrupp i Tyskland som tillsammans med bland annat ett större mälteri. Och de har redan gjort en öl på 55 procent Råglosta och 45 procent vanlig malt.
– De säger att den smakade lite som veteöl, med en nötighet som påminde om bovete.
Lars skörd begränsar sig till tio kilo i år, som han alltså vill mälta och brygga på. Men eftersom han själv inte har kunskaper vill han hitta partners för mältning och bryggning.
Nästa år hoppas han kunna jobba i större skala och även odla råglosta nere i Skåne.
– Jag odlar här i Örnsköldsvik nu och har inte skördat medan de i Tyskland skördade för några veckor sen. Dock får man bättre och större skörd och frön här uppe.
Utöver råglosta försöker han även att rädda speltlosta, som är väldigt lik råglosta men med ännu större frön. Den enda skillnaden för en lekman är växtplatsen, speltlosta växer bland speltvete.
– Jag kan se skillnad på dem, men jag är nog en av få som kan det.
Att göra en öl av råglosta är inte Lars första experiment med sädeslaget. Tidigare har han gjort mjöl på det och bland annat använt i tunnbröd. Och, som sagt, överlevt utan men.