En överväldigande majoritet av våra läsare tycker att svenska bryggerier står sig bra eller mycket bra i konkurrensen. Och det gäller även vid en jämförelse med USA.
Förra veckans enkätfråga tog upp kvaliteten på svenska hantverksbryggerier, en fråga där det finns många åsikter. Men när väl svaren kom in så visade det sig att de flesta ansåg att bryggerierna ändå håller hög kvalitet.
Framför allt var läsarna överens om att att kvaliteten ökat de senaste åren. Nästan nio av tio ansåg att svensk hantverksöl blivit bättre de senaste åren, resterande tyckte inte att det varit någon förändring.
Även i jämförelse med bryggerier i andra länder står sig Sverige bra, enligt svaren i enkäten. Över 50 procent ansåg att svensk hantverksöl står sig mycket bra och 44 procent att den står sig bra.
Tittar man specifikt på ipa, så skiljer sig inte bilden så mycket. Något fler som tycker bra i stället för mycket bra, men fortfarande en rätt stor majoritet sammantaget med 87,5 procent.
Här är alla siffror, kommentarerna från de som valt kommentera publiceras under dem.
”Brekeriet, Stigberget, O/O, Nils Oscar, Oppigårds och Närke håller högsta världsklass. Finns många andra bryggerier som är riktigt bra. Sen hade det varit kul om det hade kommit en ölstil som förknippas med Sverige såsom västkust och NE IPA förknippas med USA och klassiska stilar förknippas med Belgien, Tyskland och Storbritannien.”
”Den snabba tillväxten av bryggerier i Sverige har uppenbarligen dragit med sig en hel del oseriösa ’guldletare’. Högstanivån i Sverige är riktigt hög men då lägstanivån är katastrofalt låg dras snittet ner på en nivå vi egentligen skulle kunna ligga över, om det inte vore för alla som borde insett sina begränsningar och ägnat sig åt annat.”
”Den står sig bra. Jag känner ingen större skillnad på dem.”
”Den svenska hantverksöl är mycket mer utvecklad.”
”Den svenska hantverksölen har bara blivit bättre och bättre de senaste åren. Fler bryggerier har höjt sin kvalité och några har strukit lite mer än andra. Jag skulle primärt säga att medelribban har höjts. I övrigt står vi oss bra mot andra delar av världen och det är väldigt sällan som man blickar bort mot USA och känner en avund för det dom producerar, jämfört med det vi har här.”
”Det finns vissa skillnader gällande modern IPA, och något som är återkommande är hur fräsch den är samt avvikelser i bryggprocessen som märks vid konsumtion. Det är rätt få ändå, som gör bra och riktigt fräsch IPA idag där humlen och övriga komponenter inte hunnit bli trötta. Stigbergets, O/O och några till klarar ju detta galant, men överlag är det fortfarande en hel del felsmaker och annat bös som dyker upp. Sen hoppas jag på fler klassiska stilar, och att antalet NEIPA minskar markant. Här vill jag ändå slå ett slag för både Jämtlands (deras IPA framförallt) och Oppigårds (med både Golden Ale och Amarillo) som håller fanan högt.”
”Det kanske inte handlar så mycket om att kopiera amerikansk IPA som att hitta fram till en mer svensk ölidentitet. Tycker att vi är på väg ditåt.”
”Det kanske är tillgången på färsk humle som ger amerikanarna en fördel.”
”Du måste vara ngn form av expert om du skall värdera skillnaderna mellan svensk öl och utländsk. Förstår inte syftet riktigt, eller är utländskt alltid bättre?”
”Egentligen svårt att jämföra svensk IPA med amerikansk på grund av hur färsk ölet är. De amerikanska är oftast lite ’gamla’ när de kommer till Sverige, i synnerhet tack vare Systembolagets ”långsamma” inköp. Fler och fler svenska bryggerier har börjat gå över till att sälja sina öl på burk vilket gynnar kvaliteten då smaken består bättre på burk än på flaska. Det märks att många svenska bryggerier har insett att kvalitet är viktigt och de har därmed blivit mer noggranna med slutprodukten, vilket den ökade mängden burkar är ett tydligt tecken på. Dock finns det små bryggerier som inte har råd att ’vaska’ en produkt som inte blev som det var tänkt, vilket är en tråkig sanning tack vare tighta marginaler.”
”En lite tråkig utveckling mot hazy, NE IPAs & hazy pale ales dominerar marknaden.”
”Enkelt, det är många bryggerier som inte borde släppa öl, dom förstör för resten.”
”Enstaka toppar är då och då och nosar på amerikansk och engelsk IPA. Främst releaser från Stigbergets och Apex, men även i viss mån O/O. Vad gäller stout står Sverige sig mycket bra.”
”Finns dock ett tydligt a-lag med Stigbergets, O/O och Apex. Därefter är det ojämnt och ofta en rad av besvikelser. Smith street känns spännande nu!”
”Finns många bra bryggeri men finns tyvärr fler dåliga bryggerier.”
”För mycket fokus på att spotta ut nya öl till alla tickers. Det finns ungefär 15 svenska bryggerier som håller riktigt hög klass men tyvärr är dom där bakom alldeles för ojämna.”
”För många neipor som är bombade med humle, men ändå smakar jäst.”
”Generellt sett står sig svensk öl mycket bra mot utländsk. Det vi saknar är de riktigt bra som verkligen sticker ut. Vi har ingen Pliny the elder eller Heady topper.”
”Har ’svårt’ för modern lager och sönderhumlade ale och ipa. Samt sur och frukt öl. Men det är ju trendigt och verkar sälja bra.”
”Heja Sverige! Helt okej för ett litet land med en alkoholfientlig politik. I am an American. Swedish craft beer has gotten better and better over the past few years. Many breweries in both countries are painfully average (especially IPA-focused breweries), but the best Swedish breweries have started to really compete with American breweries. Stigbergets and O/O are two of the best in the world, in my opinion. Tried some beers from Hop Notch recently and was quite impressed as well.”
”I min mening håller svensk hantverksöl mycket god kvalitet. Men det gör många andra länders också, så jag vill inte säga att vi står oss ’mycket bra’ i konkurrensen eftersom det får det att låta som att vi är bättre. Det är vi inte – för även om Sverige gör mycket bra öl så handlar det oftast om att vi försöker kopiera stilar och traditioner från andra håll. En NEIPA från Sverige kan ju aldrig bli en NEIPA från New England. Den kan vara lika bra eller bättre smakmässigt, men den känns ändå lite artificiell och poserande. Faktum är att det till och med kan ha gått bakåt i det avseendet, för lite äldre svenska hantverksbryggerier som Närke, Oppigårds och Nynäshamn framstår som att de har integritet på ett annat sätt än många av de nyare och trendigaste. Dock vill jag samtidigt säga att utbudet och den smakmässiga kvaliteten gått starkt uppåt sedan jag började bli intresserad av bärs, så jag tycker ändå att det har gått framåt generellt. Men vad jag hoppas på framöver är kanske lite mindre trendkänslighet och lite mer värdighet och långsiktighet.”
”Ingen svensk ipa har ännu toppat gbg beer week 2016 tyvärr. Amerikansk IPA (färsk) har ofta så otroligt bredare smakspektrum. Det är som att stå ute på en blommande äng och insupa alla fräscha dofter jämfört med svensk ipa som är som att vara i ett instängt i ett fuktigt växthus med instängd övermogen fruktdoft.”
”Jag har jobbat med svensk hantverksöl senaste 10-15 åren. Och jag upplever att vi har en fantastiskt fin utveckling. Jämför man kvalitet per krona, med exempelvis amerikansk humlig öl, så tycker jag att vi ska vara väldigt stolta över vad våra hantverkare här i Sverige levererar. Och att jämföra amerikansk humlig öl mot Svensk tycker jag blir lite orättvist, då våra svenska har svårt att få tag på samma fina råvaror.”
”Kvaliteten på svensk hantverksöl är mycket ojämn, från dålig till mycket bra. De mycket små och nya bryggeriernas kvalitet är mycket svajig. De äldre och etablerade har hög och jämn kvalitet.”
”Lidt for ensidigt fokus på NEIPAer typer når det kommer til IPA efter min smag. Savner lidt mere vægtning på bitterhed og ikke kun juicy aroma men det er selvfølgelig en smagssag. Men jeg synes at særligt Göteborg bryggerierne holder en rigtig høj kvalitet. Og Brekeriet laver efter min mening nogle verdensklasse surøl. Og Omnipollo har jo i den grad også puttet Sverige på verdenskortet med deres innovative øl.”
”Lite väl generella frågor, det finns ju många bryggerier spridda över hela kvalitetsspannet. Så svaren får baseras på ett genomsnitt som då får negativ slagsida beroende på den stora mängden ’nybörjarbryggare’. Blir förmodligen också orättvist baserat på att de sämsta utländska förmodligen inte hittar hit i nån större omfattning.”
”Man har lärt sig vilka som kan göra bra hantverksöl finns tyvärr många dåliga. Köper man en burk är de större chans att de har högre kvalitet. Men det är väldigt ojämnt, några få bryggerier excellerar på hög nivå medan merparten plaskar runt i mediokra ölpölar (och ännu sämre).”
”Många bryggerier sätter kvantiteten för kvalitet. Med flera nya öl varje månad blir kvaliteten lidande.”
”Några bryggerier sticker ut rejält och är nära på i klass med amerikansk NEIPA/NEDIPA. Apex och Stigberget är i särklass och levererar alltid på toppnivå i humlebombskategorin.”
”När man köper IPA från USA så är den gammal. Jag köper IPA på bolagets nyheter.”
”Oerhört vinklad enkät. Generellt har kvaliteten ökat men det finns alldeles för många mediokra eller rent av dåliga öl från hantverksbryggerier. Vi konsumenter måste sluta med ha-begär efter ny öl så att bryggerier istället satsar på att förädla sin öl.
”Om man dricker amerikansk IPA på plats så är dom fortfarande klart bättre.”
”Små bryggerierna och dom lite större blir bättre med att leverera det dom ska. Även mycket bra mörka öl och veteöl.”
”Som svensk boende i Spanien är det intressant att se hur bra svensk öl står sig. Här nere får vi in svenskt på menyn med jämna mellanrum och då kul att se att de svenska även är uppskattade här nere på solkusten: O/O, Stigberget, Fermenterarna, Apex – alla bryggeriet som knappt fanns då jag flyttade ner 2016 och även Poppels som fanns men alltid hållit hög kvalitet (deras DIPA intas nu på tapp) samt då Freddo Fox. Även Brewski syns ofta till här.”
”Stigbergets, OO, Apex och några till gör IPA i världsklass men de andra 440 bryggerierna är under all kritik. De har haft sex år på sig att lära av Stigbergets (Olle) men är fortfarande penibelt urusla. Finns inga ursäkter längre.”
”Står sig bra mot amerikansk IPA men det beror nog på att amerikansk IPA har så lång restid innan den når Sverige.”
”Svensk IPA bryggs generellt mest på amerikansk humle undantag finns – jag skulle vilja se att fler försöker brygga på svensk humle.”
”Svensk suröl och vildöl är en mer spännande diskussion där Sverige (Brekeriet och Stockholm brewing) är ren världsklass. ”
”Svenska bryggerier har kommit mycket längre än amerikanska när det gäller att börja producera mer klassiska stilar vilket är sjukt bra. Läser man på reddit.com/r/beer så verkar det mest vara IPA, pastry stout och smoothie sours som fortfarande dominerar därborta. IPA har gjorts till döds nu, är exakt samma skit som släpps hela tiden fast med ny etikett (helt klart på grund av Untappd, är själv en del av problemet även om jag blivit bättre). Svenska bryggerier gör lika bra IPA, om inte bättre för att de är normalt sett inte så överhumlade så att hop burn introduceras som med många amerikanska IPAs, framförallt från hype-bryggerier. Nya Zeeland kan nog göra bäst dock, något speciellt med NZ humle.”
”Sverige verkar ha fastnat i ipa och pale ale-lägret.”
”Svenska mikrobryggerier kan skapa öl i otroligt bra kvalité, så de är bland de bästa i världen.”
”Svårt att göra relevanta jämförelser numer, eftersom alltför mycket av det som importeras är kommersiellt skräp där grafisk design och marknadsföring är viktigare än produkterna.”
”Så länge vi inte kan få tag på färsk (aldrig frusen) humle så kommer vi ligga ett steg bakom humleodlande länder.”
”Toppen av svenska bryggerier kan jämföra sig med alla andra länder vad gäller IPA och kanske lager. Vad gäller belgiska sorter inte riktigt lika bra. De mindre bra bryggerierna not so much.”
”Toppen är riktigt bra, mittenskiktet är bra. Botten tyvärr alldeles för dålig.”
”TSLS-bryggerierna är för många och kvaliteten på deras grejer är överlag skräp.”
”Tycker det blivit stabilare över lag. Vad gäller fråga 1… Tycker vi hänger med bra, dock tycker jag att de riktiga topparna inte kommer härifrån, Brasilien som jag har lite koll på, har en hel del öl som verkligen sticker ut, vilket jag kan sakna i Sverige. Vad gäller fråga 2… Har väl ingen superkoll på amerikansk IPA, det som kommer hit är väl sällan färskt? Men det lilla jag kan är vi med rätt så bra…”
”Tycker det är mycket positivt att nya öl idag inte bara är olika typer av IPA eller fantasifulla suröl utan också ett växande intresse för välgjord lager.”
”Tycker Sverige går mot mer kvantitet än kvalitet.”
”Utmaningen med svensk hantverksöl är inte att den är dålig. Den är så förbannat likriktad. Hur många bryggerier har vi inte i Sverige nu som gör samma NEIPA rakt igenom.”
”Utvecklingen av hantverksöl har verkligen varit positiv de senaste åren. Kul också att det gäller de allra flesta ölstilar.”
”Vi har ett otroligt utbud att välja av.”
”Vi har ju några riktig bra bryggerier, men samtidigt en del som mest är intetsägande. Men så ser det också ut i USA, där finns massor av bryggerier som är högst mediokra. Men det är ju inte deras produkter som tar sig över Atlanten, importörerna har ju redan gjort en sållning. Men den största skillnaden bland de svenska bryggerierna är att det är betydligt ovanligare med felsmaker och infektioner idag jämfört med för fem-åtta år sedan.”
”Vissa stilar, till exempel hazy IPA så har svenska bryggerier gjort den till sin ölstil, onödigt att gå över ån här. Däremot har amerikansk IPA (och även brittisk) andra fördelar kopplat till hög och jämn kvalité över tid. Och när klassiskt är i ropet så är ’gammal är äldst” ett passande uttryck. Men om frågan rör modernt så tycker jag svenska bryggerier är i framkant!”
”Väldigt blandad kvalitet bland svensk hantverksöl, mycket är infekterat till exempel. Jag har slutat handla svenskt till förmån för Centraleuropa faktiskt.”
”Överlag bra utveckling men det finns allt för många dåliga tillverkare som drar ner totalen. Topptillverkarna har dragit ifrån mellanskiktet.”
”Överlag har kvaliteten på svenska hantverksöl sjunkit senaste åren. Idag upplever jag att många svenska bryggerier väljer kvantitet över kvalitet. Samtidigt är det få bryggerier som specialiserar sig och blir bra på en mindre mängd ölsorter, istället ska alla brygga allt på samma medelmåttiga nivå.”