Han gillar att bygga bryggverk och har tiden för att göra det han vill. Möt veckans hembryggare: Lasse Hjelm
Namn: Lasse Hjelm
Ort: Hönö
Ålder: 62
Hembryggare sedan: 2013
Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Jag läste en artikel i GP, då blev jag mäkta intresserad och köpte en Cooper-sats och provade. Den blev väl så där, men intresset var väckt.
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?
– Jag lägger cirka 15 timmar i veckan med läsning och bryggning. Jag har utflugna barn, så tiden finns.
Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Jag har uppnått den åldern då jag själv kan bestämma vad och hur jag ska göra. Så jag ser inga svårigheter, bara möjligheter. Jag gillar att uppfinna och bygga saker.
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?
– Min Brown Ale som jag vann Hönö Ölagilles stajlfight med. Vad gör det så bra? Den hade en perfekt balans och blev bäst av de 16 tävlande ölen.
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Westvleteren 12.
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Nej, detta är min hobby och det ska så förbli. Jag är med i Hönö ölagille och det är en av få gånger i mitt liv där jag har fått nya vänner som har samma intresse som mig, och de inte har berott på mina barn, familj eller jobb.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Skaffa dig ett kylskåp före allting annat. Kontrollerad jäsning är A & O.
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Jag livebryggde med några andra från Hönö Ölagille inför publik på en julmarknad. Vi bryggde en Barley wine med 40 kilo malt. När vi hade mäskat, trodde vi att vi skulle orka lyfta ur detta ur kastrullen. De gick inte, utan stegmäskning hade fått sig en ny innebörd. 😄
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Ljust
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk (gärna hembyggt)
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot