Litet kan bli lite större för Hattmakaren

Bildspel

Bild 4 av 5

Några av de öl som tagits fram av Hattmakaren.

De tillverkar öl och inte hattar om nu någon trodde det. Det lokala intresset är stort och nu tittar Hattmakarens Bryggeri på att växa i alla fall lite till.

Det är i lilla Mörarp strax öster om Helsingborg som Hattmakarens Bryggeri växte fram under våren. Patrik Sjögren, Micke Tönnerberg och Oscar Cederqvist står bakom satsningen.

– Jag och Micke hade börjat att titta på att starta ett bryggeri och fick kontakt med Patrik som hade lokalen och också hade lite planer. Då bestämde vi oss för att göra något tillsammans, säger Oscar Cederqvist.

Han hade då varit hembryggare en tid och några av de ölen fick följa med in i den kommersiella verksamheten.

De har byggt upp bryggeriet på egen hand och än så länge handlar det om en ganska blygsam volym. Två gånger i veckan bryggs det och det blir cirka 100 liter öl vid varje tillfälle.

– Vi har fyra fasta kunder och vi hinner knappt leverera till som, säger Cederqvist.

– Vi får utöka i takt med att vi känner att vi kan. Vi vill inte komma in på nya pubar och vi inte känner att de kan få öl hela tiden, säger Patrik Sjögen.

De kallar satsningen för en hobbyinvestering men öppnar för att utöka i alla fall en del framöver.

– Responsen är bättre än vi hade förväntat oss och vi ser på restauranger och Untappd att våra öl fungerar, säger Sjögren.

Bäst hittills har mottagandet varit för de tre berliner weisse som produceras. Under vintern ska man göra det förebyggande arbete som krävs för att komma in på Systembolaget och då återkommer frågan om att skaffa ett större bryggverk.

– Den ständiga frågan då är hur mycket vi ska skala upp, vi har pratat om 200 liter, säger Cederqvist.

– Vi vill hitta en växel till och få ut mer öl på ungefär samma arbetsinsats, säger Sjögren.

I början av nästa år kanske det blir större spridning för ölen från Hattmakaren. Men något stort bryggeri vill man inte skapa.

– Marknaden är som den är i dag, och vi har bra jobb och vill inte jobba heltid med det här, säger Cederqvist.