Den lokala prägeln är viktig för Roslags Näsby Bryggeri. Bland annat har alla öl namn efter platser i Täby kommun.
Roslags Näsby Bryggeri drivs av Håkan Blomqvist och Stefan Söder. Som så många andra började det hela med hembryggning.
– Vi visste inte så mycket om ölbryggning då, men vi var överraskade av att det blev så bra redan från början, säger Blomqvist.
I takt med att de lärde sig mer blev ölen ännu bättre. Bland annat vann de Humlegårdens hembryggartävling två år i rad och då kom tankarna på att göra något mer av intresset.
Företaget bildades 2013, under 2014 fixade man med lokal och under 2015 började man att sälja öl.
Bryggeriet ligger i Täby kommun utanför Stockholm, och det är viktigt för de båda kompanjonerna att ha en lokal prägel. Alla ölnamn till exempel har anknytning till hemkommunen. Kråkudden, Åva och Ytterby är exempel på platser som blivit till ölnamn.
– Det är platser här i Täby som betyder mycket för oss, säger Söder.
Vid varje bryggtillfälle görs det 1000 liter öl och under fjolåret landade produktionen på 30 000 liter.
– Ambitionen är att öka på det. Kan vi nå 50 000 liter i år eller nästa år skulle det kännas bra, säger Blomqvist.
De beskriver sin öl som välbalanserad och något de flesta kan dricka och tycka om. De har båda andra jobb vid sidan om och har inget uttalat mål att bara jobba med bryggeriet.
– Vi har inga ambitioner att växa snabbt och vill inte ta för stora steg. Vi jobbar gärna med annat också, säger Söder.