Lost Island hittade en egen nisch

Bildspel

Bild 2 av 3

Alla flaskor tappas manuellt och med nästan försäljning på sommaren är det bråda tider när Beernews tittar förbi.

Det är ingenting som antyder vad som finns i garaget. Det står intill en helt vanlig villa i Vibble, några kilometer sydväst om Visby. Men när man slår upp porten väntar där ett fullfjädrat bryggeri i miniatyr. Och Jens Enderberg.

 

Lost Island Brewery är ett litet bryggeri. Namnet anspelar på ön förstås, och hur den nio månader om året glöms bort av fastlandet för att under tre översvämmas av samma fastlands invånare.
– Men det ju bara roligt att turisterna dyker upp i alla fall, säger bryggaren Jens Enderberg.
Jens historia är annars den samma som så många andras.
– Jag började som hembryggare med ett kit från ÖB, men fick hälla ut det mesta. Sen läste jag på och försökte igen, fast den här gången bytte jag ut det mesta i kitet. Då blev det bättre, säger han.

Sen bättrade han på utrustningen och bryggde med brew-in-a-bag ett tag.

– Men sen spårade det ur och jag köpte Braumeister, jästankar och allt, säger han.

När ett annat Gotlandsbryggeri, Barlingbo, startade köpte Jens in sig och han drev verksamheten vid Fårö en sommar.

– Kunderna gillade det jag gjorde och eftersom jag hade drömt länge om att starta eget så satsade jag då.

Han lämnade alltså Barlingbo och återvände till garaget i Vibble. Nu handlade det bara om att hitta kunder och en egen nisch. Och det gjorde han på Fårö. Närmare bestämt Stora Gåsemora, som under sommartid har konserter dit Lost Island Brewery levererar ölen.

– 70 procent av det jag gör går dit nu. Resten levererar jag till Systembolaget och fyra lokala restauranger.

Fast tre av dem stänger liksom Stora Gåsemora på vintern. Så det mesta av ölen säljs på sommaren.

På Systembolaget har han fått in en öl, Rasperry Dream.

– Det är min signaturöl, alla som inte gillar öl gillar den, säger han skämtsamt.
– Sen har jag fått in två till, som kommer att dyka upp i augusti-september.

Jens kan inte leva på det lilla bryggeriet. Dagtid jobbar han som maskinförare, även om han nu på sommaren har gått ner på 80 procent för att hinna med alla leveranser. Fast han hoppas på att kunna jobba mer med bryggeriet framöver.

– Jag håller på att skapa ett aktiebolag och har fått en del erbjudanden från privata intressenter, säger han.

– Drömmen vore att åtminstone kunna jobba halvtid med bryggeriet.