Genforskare har efter många år kommit fram till hur korn är uppbyggt. Nu ska forskningen leda till godare öl.
Det är ett australiensiskt forskarteam som knäckt genkoden för korn, som används till malt. Kornets genuppsättning beskrivs som dubbelt så komplicerat som människans, och det har tagit hela tio år av forskning för att komma dit man är nu.
Forskningen ska nu hjälpa till med att ta fram korn som är mindre känsligt för klimatförändringar och sjukdomar. I förlängningen ska det leda till bättre öl.
– Vi har identifierat nyckelgenerna som påverkar bryggning och ska jobba vidare med hur vi kan stärka de generna och på så sätt få bättre öl, säger professor Chengdao Li som lett den australiensiska forskningsgruppen, till The West Australian.
Genom att fokusera på två av kornets sju kromosomer ska man enligt Li kunna styra kornet till att hantera torka och hetta bättre i framtiden.
Australien står för cirka 40 procent av den malt som används till ölbryggningen och forskningen kan förstås ge konkurrensfördelar mot andra maltproducenter.
Forskningsprojektet har varit internationellt med forskare från många olika länder inblandade. Bland annat har forskare från Sverige, Danmark och Finland varit inblandade.