M: Gårdsförsäljning – ett första steg

I samband med att regeringens gårdsförsäljningsförslag presenterades i förra veckan fick Beernews en exklusiv intervju med Moderaternas förstanamn i socialutskottet, Johan Hultberg, om allt från hur alkohollagen nu utreds, till planerade öppettider för gårdsförsäljningen. 

Att Moderaterna tycker att alkohollagen är mossig och behöver en grundläggande översyn är ingen hemlighet, menar socialutskottets Johan Hultberg. Han berättar vidare att regeringen tillsatt två olika utredning för att utvärdera den. 

 

– Alkohollagen är omodern och behöver ses över i stort, det tycker jag, Moderaterna och många med oss. Förhoppningsvis ger utredningen en bra grund för att modernisera den. Vi vill bland annat att matkravet för serveringstillstånd ska tas bort och att det generellt ska bli enklare med mindre byråkrati och färre kostnader kopplat till alkoholtillståndet.

 

Gårdsförsäljningsförslaget som nu presenteras är något som Johan Hultberg arbetat med i många år, och att det nu ser ut att bli verklighet ser han som ett viktigt första steg till en modernare alkoholpolitik. 

 

– Att vi har kunnat komma fram med ett förslag som både främjar dryckesentreprenörer men samtidigt värnar om Systembolaget är något vi är jättestolta över. Det har tagit många år, men gör nu Sverige lite friare, lite roligare och ger bättre förutsättningar för landsbygdens utveckling med ökad tillväxt och fler jobb, säger Johan Hultberg. 

 

Hur säkra är ni på att förslaget går igenom?

 

– Det har varit en gedigen process, och vi är trygga med att det både är förenligt med EU-rätten och att det har ett brett stöd i riksdagen. Allt talar för att det går igenom. 

 

Efter att förslaget gått igenom finns en prövotid för gårdsförsäljning – ska producenterna våga satsa eller finns det en risk att gårdsförsäljningen dras tillbaka, och att investeringarna därmed är bortkastade?

 

– Jag känner mig trygg i att gårdsförsäljning kommer att bli ett väldigt uppskattat system som också kommer att fungera över tid. Det är efterlängtat av såväl konsumenter som producenter. 

 

Vad är det bästa med förslaget? 

 

– Jag tycker det är bra att regeringen tydliggjorde att det går att addera de olika sortimenten, att producenterna till exempel både kan ha småskalig sprittillverkning och brygga öl, inom de olika gränserna. Det ger ett varierat utbud av drycker.

 

Så ett bryggeri som producerar ”för mycket öl” under 10 procent kan fortfarande sälja öl starkare än 10 procent samt sprit? 

– Ja, precis. 

 

Om ett litet bryggeri ägs av ett större, kommer det mindre att omfattas av reglerna för gårdsförsäljning?

 

– Det är mer tveksamt. Förslaget innefattar småskaliga och fristående producenter där fokus ligger på besöksupplevelser, det är en viktig grundförutsättning för att inte äventyra Systembolaget. Men exakt var gränserna går kommer tydligt att framgå senare.

 

Kommer gårdsförsäljningen att följa Systembolagets öppettider?

 

– Nej, men öppettiderna kommer att vara reglerade. Förslaget som ligger nu är att gårdsförsäljning kommer att tillåtas mellan klockan 10:00 och 20:00 måndag till söndag. Det är kommunerna som ska ge tillstånd, så ytterst blir det en prövning för dem. 

 

I Finland tillåter man nu starkare alkoholdrycker i matbutiker – kan det vara en väg framåt också för Sverige?

 

– Nej, i Sverige finns ett starkt stöd för att vi ska ha ett fortsatt detaljhandelsmonopol. Jag tror det är viktigt att vi prioriterar rätt frågor nu,  som till exempel serveringstillståndet. 

 

Många bryggerier har det ekonomiskt tufft just nu och skulle hellre se differentierad alkoholskatt som en väg framåt. Vad är Moderaternas inställning till det?

– Moderaterna har beslut från vår senaste partistämma till stöd för differentierad alkoholskatt. Så vi är positiva men det finns i nuläget inga förslag från regeringen. Sedan vill jag understryka att valet inte är antingen gårdsförsäljning eller differentierad alkoholskatt. Jag vill se både och. Nu går vi äntligen fram med gårdsförsäljning. Skattefrågan får vi jobba vidare med och för att nå framgång är det viktigt att branschen fortsatt är starkt pådrivande och förklarar varför en differentiering är så angelägen.

 

Regeringens gårdsförsäljningsförslaget gäller producenter som högst producerar:

• 400 000 liter jästa drycker upp till 10%

• 200 000 liter jästa drycker över 10%

• 75 000 liter spritdrycker

Dessa kan kombineras hos samma producent. Varje konsument kan då köpa med sig tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker, samt 0,7 liter sprit. 

 

Läs också: 

• Gårdsförsäljning kan bli verklighet 2025

• Splittrade reaktioner om gårdsförsäljning

• Politiska högdjur gästade Keane

• Klubbat – starkare öl i finska butiker

• C-ledaren: Svensk alkoholpolitik mossig

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.