Macken Bryggeri firar 13 år med box-set

Foto: Martina Korosec

Andrés Furukawa, grundare av Macken Bryggeri, har släppt en påkostat, och minst sagt unik, box för att fira varumärkets 13-årsjubileum. Box-setet innehåller bland annat två böcker, en dokumentärfilm och en dubbel vinylskiva med musik från Mackens historia.

Andrés Furukawa arbetar på till vardags Nils Oscar Bryggeri, men det är hans egna ölprojekt Macken Bryggeri som ligger honom närmast om hjärtat. Macken, som nu är inne på sitt trettonde år, har blivit en central del av hans liv. För att markera det släpper han ett exklusiv box-set som sammanfattar varumärkets resa fram till idag.

Andrés Furukawa, som är diplomerad bryggmästare och kvalitetsansvarig på Nils Oscar, har en mångfacetterad bakgrund. Han växte upp i Mexico City och började tidigt intressera sig för både öl och musik. Efter att ha studerat kemi på universitetet i Mexiko började han arbeta på Cerveceria Modelo, bryggeriet bakom Corona, där han så småningom blev ansvarig för jästkällaren.

Resan gick vidare till Europa och Tyskland, där Furukawa utbildade sig till bryggare i Berlin. År 2006 flyttade han till Skottland för att doktorera i ölbryggning. Efter att ha jobbat med bryggeriteknik i Europa, USA och Afrika hamnade han till slut i Sverige, där han startade Macken Bryggeri, som är ett så kallat fantombryggeri, vilket innebär att han brygger sina öl hos andra bryggerier.

Macken Bryggeri har alltid haft starka kopplingar till hård musik, framförallt dödsmetall, och Andrés Furukawa har skapat många öl inspirerad av sina musikaliska influenser. Några exempel är Quorthon Brown Ale, en hyllning till metal-ikonen Quorthon från bandet Bathory, Mistress of Taboo som han bryggde till minne av punksångerskan Wendy O’ Williams från The Plasmatics samt Roky Erickson-ölet Don’t Shake Me Lucifer. Han har också skapat öl tillsammans med de svenska death metal-banden Entombed och Dismember.

Nu, 13 år efter att Macken grundades, har Andrés sammanställt alla projekt i en inbunden bok med samtliga ölrecept och etiketter. Boken inkluderar även de promotionvideos som han har skapar för varje nytt öl.

– Det här är en box för musikälskare, konst- och design-entusiaster, filmfantaster, ölbryggare, kaffedrickare och alla som uppskattar skönhet och skräck. Den är fascinerande och fantastisk, säger Andrés Furukawa.

Utöver böckerna innehåller boxen en konstnärligt utformad pop-up-bok baserad på alla Mackens öletiketter, en dubbel vinylskiva med 30 låtar från de artister som Macken har samarbetat med genom åren samt en dokumentärfilm om Macken Fest, en tre dagars metal- och hårdrocksfestival som Andrés Furukawa arrangerade i Stockholm 2022 för att fira Mackens tioårsjubileum – två år för sent på grund av pandemin.

Box-setet ges ut i en begränsad upplaga på 1 000 exemplar och säljs på Macken Bryggeris hemsida. För Andrés utgör det ett bokslut över hans kreativa resa och stora passion för öl.

– Den här boxen är mitt livsverk och jag hoppas att alla som tar del av innehållet kommer att skapa sina egna minnen och upplevelser.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.