Även om öl från Hantverksbryggerier är dyrare än massproducerade öl verkar våra läsare tycka att det är okej. 57 procent säger att priset är lagom.
I vår enkät förra veckan frågade vi läsarna om vad de tyckte om bland annat priserna på hantverksöl. De billigaste hantverksölen är nästan dubbelt så dyra som de billigaste från de större bryggerierna.
Det visade sig att 57,36 procent tyckte att priset var lagom och 2,86 procent tyckte att det var för lågt, småskalig produktion ska få kosta alltså.
– Jag betalar gärna för bra hantverk och har respekt för att exempelvis bra råvaror kan vara dyrt, svarade en person i enkäten.
– Vissa är överprisade, annars är det oftast en motiverad summa baserat på råvaror och den kvalité ölen har, skrev en annan.
Samtidigt var det nästan 40 procent som ansåg att det var för dyrt.
– Få öl är värda mer än 30 kronor burken/flaskan. Ett pris på över 70 kronor avspeglar sig sällan i en överlägsen smak jämfört med en öl som kostar 30 kronor eller mindre, skrev en person i sitt svar.
Samtidigt var det många som påverkades av priset, nästan 60 procent angav att priset alltid, ofta eller ibland påverkade deras inköp. 40 procent svarade att de aldrig eller sällan påverkades av priset.
På frågan om hur mycket pengar som man la på öl varje månad var det nästan 30 procent som la 500 kronor eller mindre, i den andra änden av spektrat fanns drygt 10 procent som la mer än 2000 kronor i månaden.
Det ställe där flesta la mest pengar på var Systembolaget, 74,6 procent la det mesta av pengarna där, 16,55 på krogen och 6,24 på webbshoppar. Därutöver kom en mängd andra alternativ in under något av följande kategorier: Inköp utomlands, fartyg, försäljning på bryggerier, egen hembryggning, livsmedelshandeln, mässor och trejding.
Kommentarer från enkäten
”1 kr/cl är regeln. Inga undantag.”
”Alltid bättre att köpa lokala öl.”
”Amerikanskt hantverksöl är ofta billigare än sina svenska motsvarigheter. Kanske borde vara tvärtom?”
”Beställer jag en stout på bolaget brukar jag sortera på dyrast, annars får man oftast dom som är mindre värda fast de är billigare. Andra webbshoppar törs man knappt kolla på, för där drar priserna iväg. Eller rättare sagt skenar.”
”Betalar gärna för hantverksöl.”
”Betalar gärna lite mer om kvaliteten är bra.
”Betalar gärna mer om det är gott!
”Bor inte i Sverige så svaren riskerar att bli lite missvisande. Men jag tycker att det är märkligt att moderna hantverksbryggerier kan ta så mycket mer betalt för sin öl än mer traditionella bryggerier gör i klassiska ölländer som Tyskland, Belgien, osv. Nog för att det är dyrare råvaror och man saknar stordriftsfördelar, men känslan är ändå att det har dragit iväg för mycket. Någon gång måste även craftbryggerierna börja konkurrera med pris.
”Borde finnas fler bruksöl som är bättre (lägre prissatta). Det hänger på ruljansen förstås, men att ha en sådan bas i sin verksamhet hade gynnat konsumenter och kanske inte alla bryggerier, men flertalet.”
”Bra öl är bra öl! Världsklass öl är ändå billigare än världsklass vin.”
”Brukar köpa dem i mellanprisklassen 35-45kr.”
”Brygg själv och njut…” //Liifii
”Brygger egen öl. Gott och billigt om man inte räknar in all utrustning man köper.”
”Brygger hellre själv då man oftast blir besviken på köpeöl under 60kr.”
”Brygger hemma så köper rätt få öl på bolaget men kanske lite dyrare istället. Den hembryggda ölen går på hobbykontot :)”
”Brygger även eget öl vilket håller ner ölkontot för köpeöl.”
”De tar väl de priser de tror att folk är beredda att betala.”
”De är inte värda de höga priserna”
”Den generella nivån är för hög. Allt är inte lysande bara för att det är hantverksöl. Är beredd att betala för riktigt bra och lite svåråtkomliga öl, men det släpps alltför mycket som inte håller en bra nivå”
”Det finns så mycket bra öl för under 50kr (på Systemet) att det numera ska vara något ordentligt intressant innan jag går över. Det är nog så att någon flaska över det slinker ner varje besök, men majoriteten är under. Kanske enklare nu på vårkanten när man kanske lite naturligt siktar på cleana pale ales snarare än bourbonlagrade superstouts.”
”Det har skenat iväg en aning med priserna på hantverksöl och då är nog framförallt Omnipollo och Stigbergets de mest ’skyldiga’ i Sverige… Men de gör väldigt bra öl! 😉👍”
”Det händer definitivt att jag väljer bort öl pga högt pris. Det är ju inte per automatik godare eller mer intressant.”
”Det slår väldigt upp o ner och är ofta inte kopplat till kvalité på ölen. En bra imperial stout kan kosta 30-40 men lika gärna 60-100 ibland är det förståeligt men ofta känns det rätt random…”
”Det är för gott med hantverksöl”
”Dricker mycket ipa när priset blir över 50kr så tycker att det få som är värda sina pengar.”
”Dricker nästan uteslutande hantverksöl, men min maxgräns ligger numera på 29kr för 33cl. Visst händer det att man övertrasserar ibland, men oftast så hittar man många bra öl i den prisklassen. Favorit är Swheat från Good Guys som ligger på 20kr.”
”Dyrt för min plånbok, men småskalig produktion kostar ju betydligt mer så klart. Svår balansgång.”
”Dyrt i Sverige bara att konstatera”
”En god öl ska få det att snurra till lite. 🍺”
”En god öl är aldrig dyr, den kostar bara mycket pengar (skylt på OT förr)”
”En riktigt god öl får gärna kosta en slant!”
”Fast det klart, ett par kronor mindre hade varit trevligt…. kanske köper två istället för en av dem bästa då😉”
”Finns mycket öl som är för högt prissatt, men generellt är det rimlig prissättning.”
”Få öl är värda mer än 30 kronor burken/flaskan. Ett pris på över 70 kronor avspeglar sig sällan i en överlägsen smak jämfört med en öl som kostar 30 kronor eller mindre.”
”För vardagsöl, den man dricker 10 i veckan av så är smärtgränsen egentligen runt 25:- (Oppigårs new sweden eller Poppels New england Ipa)”
”För egen del är story, svenska ingredienser och kärlek till ölen viktigare än pris. Men dricker gärna svagare öl så priset är oftast rätt lågt.”
”För hög skatt framförallt”
”Föredrar egentligen systembolaget eftersom de generellt har lägre priser men i takt med att de plockar in öl jag inte är intresserad så ökar köp från webbshoper.”
”Första frågan kändes jobbig att svara på… Men det handlar om vad man får.. En vanlig Norrlands guld för 75 spänn är ju ett rån men ett hantverks öl för 90 är fullt rimligt.”
”Generellt så är hantverksöl rimligt prissatt (enligt mig), men det finns ett antal undantag där prissättningen är alldeles för hög och inte speglar kvaliteten.”
”God öl får gärna kosta. Kvalitet får gärna kosta. Stöder gärna lokala hantverksbryggerier”
”Hantverk kostar”
”Hantverksmässigt tillverkad öl är i allmänhet bättre än öl från de stora bryggerierna och då kan man unna sig det ibland.”
”Hellre några få riktigt goda öl från små hantverksbryggerier än ett gäng ’blaskig’ fulöl från storbryggerierna.”
”Högt, i Sverige. Dock inte bryggarnas fel utan politiskt problem”
”I förhållande till bulköl från stora bryggerier är det för billigt med hantverksöl. Men den stora massan är inte beredd att betala utifrån många andra värden än apk. Går ju att lösa och förslag på hur har funnits länge. Problemet är väl att ””mycket vill ha mer”” och det nuvarande upplägget gynnar stora och missgynnar små.”
”Inte svart vit,jag kollar både stil,bryggeri och pris.”
”Jag accepterar att köpa för ”ett dyrt pris” på systembolaget, alt. genom en webshop. Bryggerier måste tjäna pengar som alla andra. Men … När en krog tar mer än +100% vs de tidigare nämnda, … mja … 🤷♂️😬”
”Jag betalar gärna för bra hantverk och har respekt för att exempelvis bra råvaror kan vara dyrt.”
”Jag förstår att små bryggerier har dyr öl för att kunna fortsätta göra god öl och det tråkiga är att man inte köper mer än en eller två småbryggeri öl, för att priserna är som dom är. Jag älskar öl och funderar själv på att börja brygga egen öl.”
”Jag har inga problem att betala för öl från bryggerier jag vet leverar en bra produkt varje gång (svenska och utländska). Problemet jag har är att jag gått på för många minor från svenska bryggerier i ”Lokalt & Småskaligt” som helt enkelt inte hållit högre klass än vad vilken hembryggare som helst kan få fram. Kvalitet kostar – men om du bara är lokal och inte har kvalitet undrar jag ibland vad jag betalar för.”
”Jag köper det öl jag tycker är godast och som dessutom är fint förpackad. Lika god nu som 1970.”
”Jag köper mest lambic och gueuze och är ganska dålig på att stödja svenska hantverksbryggerier tyvärr.”
”Jag resonerar som så att i stället för att gå på krogen och betala 60-90 kronor för någon billig lager eller IPA så köper jag hellre dyrare kvalitets öl på systemet och bjuder hem några vänner och avnjuter en god öl tillsammans”
”Jag undviker att köpa öl över 40:-. Man vill ju kunna köpa fler än en om ölen är bra.”
”Jobbar man i branschen så lider sällan plånkan. Däremot skulle jag gråta blod som vanlig konsument när det kommer till priserna på hantverksöl från mediokra bryggerier. De som levererar en bra produkt kan ta betalt därefter”
”Kan tänka mig att betala upp till femtio kronor eller lite mer och uppskattar verkligen hantverksöl – kvalitet före kvantitet – men är också ekonomisk = rätt snål, så där går för närvarande gränsen ;)”
”Klart det är trevligt med lägre pris. Men kvalitet kostar. Det är ju dessutom få bryggerier som gör storkovan.”
”Kultur och kvalitet måste få kosta, annars kan vi glömma det och hänge oss å Ey’Bro och liknande. Mardröm.”
”Kvalitet får kosta. Jag dricker hellre färre öl och dom jag dricker ska avnjutas likt en finare whisky. Är jag törstig så finns vatten!”
”Kvalitet kostar, man förstår att dom har högre kostnader.”
”Känns i vissa fall som att man tar rejält betalt bara för man kan. Finns ju exempel på t ex imperial stouts som har dubblerat pris jämfört med för 5-6 år sedan. Även hazy ipa prissätts ofta orimligt högt.”
”Köp inte superhumlad öl bara, så är ju problemet löst! Det är ju inte ens gott.”
”Köper det mesta, köper ofta till en grupp så brukar kunna bli en del flaskor runt 400 kronor och även mjöd upp till cirka 500. Sen beror det på var det är, måste ha bra betyg för att ens övervägas vid det priset. Dyraste ölen som jag har köpt är ADWTD triple oak från Anchorage som kostade 1650 kronor för 375ml 😅”
”Köper helst belgisk öl.”
”Köper ofta hantverksöl men ofta även Engelska öl typ Hobgoblin St Peters Fullers etc även Belgiska och Tyska öl”
”Max 1 kr/cl ligger min tumregel på, över det är dyrt enligt mig förutom vid extrema undantagsfall.”
”Med för högt så är det framför allt importerad IPA/DIPA som ligger alldeles för högt i förhållande till bäst före datum många gånger. Jag skulle betala 70-100 kronor burken för magisk IPA/DIPA från USA om den vore färsk, så är tyvärr inte fallet många gånger och då går det bort.”
”Mycket basöl såsom pilsner är aldrig värt att ta hantverksmässigt eftersom priset ökar mycket mer än kvalitén. Samma sak kan sägas om öl med ett rykte som trycker upp priset. Men med det sagt får man mycket smak för pengarna 80% av tiden”
”Många hipsteröl är ganska äckliga och riktigt dåligt bryggda.. jag lägger gärna 30-35kr flaskan på tyska kvalitetsöl istället”
”Många öl är för mig prisvärda att prova en gång, men kanske inte att köpa igen.”
”Olika typer av öl kostar ju olika att producera. Runt 30;- för en 33cl, 40;- för 50cl är väl rimligt.”
”Pris på all alkohol är för hög i patentet till smak och upplevelser. Ingen dryck med procent alkohol i är värt priset.”
”Priset för kvalitet blir högt, subventionerad alkoholskatt för microbryggerier är lösningen. Höj hellre skatten på massproduktion samt importerad öl för att bekosta subventionerad hantverksöl.”
”Priset har rusat 60-80 kr för en burk IPA som är medioker är inte okej”
”Priset på hantverksöl har gått upp ganska mycket senaste 2 åren”
”Priset på hantverksöl är förståeligt enligt mig.”
”Priset på SB är lagom för bra hantverksöl. Dock är det för dyrt på många webshoppar och sedan tillkommer frakt.”
”Priset på öl är ju inte svart eller vit – där är ju självklart många faktorer som påverkar priset men också många faktorer för hur mycket man vill betala!”
”Priset är absolut en viktig faktor. Är seriöst orolig över folks inköpsvanor när man tittar på sociala medier, både ur ekonomiskt och ur alkoholmässigt perspektiv.”
”Priset är högt men är den god så har jag inget takpris. Njutning före ekonomi😋🍻”
”Priset är ok men burkarna är för små. 44cl är obra. Ge oss pint.”
”Priset är sällan det som styr, smak och kvalitet är det viktigaste. Sedan kostar det mer att göra hantverksöl så då kommer ju det också att kosta mer att köpa.”
”På systemet brukar jag dra gränsen vid 100-110 kr litern. Få öl som är dyrare än så skiljer sig tillräckligt mycket från de billigare för att vara värda ett högre pris. På krogen brukar jag dra ett streck vid 100 kr för en öl (oavsett om det är från fat eller flaska).”
”Riktigt fin öl kan få kosta”
”Skatten är det stora problemet. Hantverksöl på Systembolaget är för det mesta ok prissatt men har blivit för dyr på lokal.”
”Smakar det får det kosta lite extra – man måste ju vara medveten om att hantverksölen har en helt annan produktionskostnad än än makrobryggerierna”
”Små bryggerier ska också kunna leva på sitt jobb”
”Som bryggare själv tycker jag att runt 50 kr litern är fullt rimligt på Systembolaget, likaså det dubbla beroende på ölstil. Det ligger otroligt mycket jobb bakom varje flaska och burk.”
”Största problemet är priset på hantverksöl på krogen”
”Systemet har ok priser men vissa uteställen tar sjukt betalt.”
”Såklart önskar man lägre pris, men smaken avgör. Dricker hellre läsk än dålig ’fabriksöl’”
”Tar hellre färre som är lite dyrare och oftast har bättre kvalitet.”
”Three Hearts är lika gott nu som det var 1970. Dessutom kommer det i finaste förpackningen.”
”Tycker att priserna har skenat iväg lite. Börjar bli lite som med maltwhiskyn. Medioker vara till hutlösa priser.”
”Tycker priserna på importerad öl från EU är på tok för dyrt.”
”Tyvärr blir det många gånger besvikelser med för dålig kvalité jämfört vad kostnaden är, men de gånger bryggaren levererar är det värt pengarna alla gånger och mer där till. Det släpps på tok för mycket dålig hantverksöl.”
”Vill man ha tag i eftertraktade fatlagrade öl så gäller det att vara på hugget med beställningarna och även chansa lite då lagren fort kan ta slut. Det är stor experimentlystna bland bryggarna och många öl bryggs bara en gång.”
”Vissa småskalig öl är inte värda det höga priset när det gäller smak upplevelse”
”Vissa är överprisade, annars är det oftast en motiverad summa baserat på råvaror och den kvalité ölen har”
”Vissa öl är för dyra med en rent osmaklig prissättning. Inte sällan är det Omnipollo som står för det, men det finns fler som mer säljer varumärket än produkten. Annars är priserna oftast rimliga i proportion till produktionskostnad.”
”Väldigt blandad kvalitet på svensk hantverksöl. Mycket infekterad öl, flaskbomber etc. En duvel kostar under 30kr, men en svensk hantverksöl som går i vasken kan gå för det dubbla. Har börjat köra säkra kort från lite äldre utländska bryggerier istället. All cred till superba svenska bryggerier som tex O/O, Brekeriet och Stigbergets som alltid levererar högsta kvalitet dock!”
”Väljer nästan bara svensk öl.”
”Är hembryggare så jag köper i stort sett bara enstaka nyheter från Systembolaget.”
”Är inte insatt i allt vad alkoholskatter kostar och allmänt driva bryggeri. Men känns liiiite väl kaxigt att slabba på en prislapp på 90-100 spänn för en stout på 33cl. Men det är kanske priset som krävs för att inte bara breakeven som litet bryggeri?”
”Är kvalité bra klagar jag inte på pris. Men allt över 50 kr burken känns jobbigt.”
”Är väldigt mycket öl som kostar 200 kr per liter på bolaget och det är relativt svårt att hitta något under 100 kr per liter. Skulle behövas mer grillöl istället för enbart sitta-i-soffan-och-känna-sig-som-en-hipster-som-dömer-pöbeln-som-dricker-Carlsberg-och-Spendrups-öl”
”Öl är generellt alldeles för dyr i Sverige.”
”Över 35:- för en 33:a börjar blir dyrt”