Stockholms stad har genomfört över 500 inspektioner av serveringsställen sedan den 1 juli. Av dem fick 200 anmärkning av något slag.
Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholm kan inte säga att restaurangerna utnyttjar situationen genom att tänja på reglerna och rätta till först efter tillsägelse.
– Men utifrån vad jag kan se i statistiken kan jag tycka att det är anmärkningsvärt att det är så många som 200 av 529 som har fått anmärkningar. Det här har pågått sen i mars och det borde vara känt idag vad som gäller för restauranger och barer.
Även i Göteborg är det många som får anmärkningar.
– Vi har gjort 183 inspektioner sedan den 1 juli och 72 fick anmärkningar, säger Peter Löwendahl, pressansvarig på miljöförvaltningen på Göteborgs Stad.
Den 1 juli i år genomfördes en ny lagstiftning som ger kommunerna större möjligheter att agera mot aktörer som inte sköter sig. Men även om anmärkningarna varit många i Stockholm har ingen restaurang tvingats stänga permanent.
– I princip alla följer våra beslut och om de inte gör det skriver vi ett föreläggande. Normalt går det väldigt fort efter ett beslut att rätta till bristerna, säger Peter Brådenmark.
– Vi har stängt en verksamhet sedan den 1 juli, men den är öppen igen nu.
I Göteborg har inget ärende gått så långt som till stängning efter att ansvaret lämnades över till kommunerna i juli.
I samband med lagändringen fick även kommunerna extra pengar från staten för att kunna klara av den ökade arbetsbördan. Något som lett till fler inspektörer både i Stockholm och Göteborg.
– Främst har vi prioriterat om i verksamheten, men vi har även tagit in ny personal under sommaren, säger Peter Brådenmark i Stockholm.
Även Göteborg är inne på samma linje:
– Vi har anställt ny personal för att klara trängselkontrollerna, men vi gör också omprioriteringar i befintlig personalstyrka för att klara av detta uppdrag, säger Peter Löwendahl.