Marcus fixade sin praktikplats i Taiwan

Bildspel

Bild 2 av 5

Bryggeriets logga som är en tiger i en kalabass omgiven av humlekottar. (Foto Taihu Brewing)


 

Praktiken på bryggarutbildningen kan göras på olika platser i världen. Marcus Danielsson valde att tillbringa en månad i Taiwan och han längtar tillbaka.

Intresset för Kina och Taiwan har funnits en längre tid hos honom.

– Jag jobbade i Kina och kände att jag ville lära mig språket så jag gjorde det i Taiwan. Jag bodde där i 18 månader och sedan har jag återvänt varje vinter, säger han.

Danielsson går på den bryggeritekniska utbildningen i Ludvika, och den senaste praktiken såg han till att genom föra i Taiwan. I vardagen jobbar han på Brunneby Musteri, men månaden i Taiwan blev mer exotisk än så.

– Jag var på ett bryggeri som heter Taihu Brewing och de brygger cirka 500 000 liter öl per år, säger Danielsson.

En sak som är klart annorlunda är antalet personer på bryggerier i Taiwan jämfört med i Sverige. På Taihu jobbade 14 personer i själva bryggeriet och så var det andra som hade andra sysslor.

– Jag kände att jag träffade lite väl många människor när de skulle presentera mig. Men det är förstås mycket billigare att anställa i Taiwan, säger Danielsson.

Ett bryggverk på 5000 liter kompletteras med ett på 1000 liter. På det mindre får nyanställda lära sig att brygga öl innan de tar steget upp till den större utrustningen.

– Det är svårt att hitta utbildad personal och det finns inga utbildningar. De som anställs går först i tolv månader som betalda lärlingar. De har också en ganska stor omstättning på peronsal, berättar Danielsson.

Under lärlingstiden läggs ett kvartal på rengöring och städning, ett kvartal på tappning, ett kvartal på jäsning och ett kvartal på bryggning. Danielsson schema såg ut på liknande sätt, fast med en vecka på varje del.

– De hade moderna bryggverk och allt var från Krones i Tyskland. Men bryggmästaren Winnie Hse har jobbart i San Diego och hon gör mer amerikansk än tysk still på sina öl.

Just strukturen och ordningen var något som Marcus Danielsson uppskattade under sina fyra veckor på bryggeriet.

– Det var verkligen givande veckor. Jag visste vad jag skulle göra hela tiden och det var inte många pauser.

Hans nyfikenhet på mandarin tidigare i livet kom till nytta under resan.

– Vi blandade mellan engelska och mandarin närvi pratade med varandra. En del av dom som jobbade där kunde inte ett ord engelseka och då var det ju praktisk att kunna prata med dom ändå.

Efter de fyra veckorna ville ledningen att Marcus Danielsson skulle stanna kvar och jobba mer. Men det bar av hemåt till Borensberg och till utbildningen i Ludvika.

– Jag vill göra klart allt här hemma först. Men sedan kan jag tänka mig att flytta tillbaka och jobba där. Jag gillade disciplinen och det stora intresset de hade för öl.

Ett stort beslut väntar alltså framöver, och just nu lockar Taiwan även om det finns negativa bitar med att jobba där också.

– Man får jobba mycket, jag tror man har sju semesterdagar på ett år och lönen är inget vidare. Vi får se hur det blir, säger Danielsson.