Marianne Wallberg tror att svensk öls utveckling till stor del ligger i våra politikers händer. Det berättar hon i vår sommarserie.
Marianne Wallberg startade Stockholm Beer&Whisky Festival redan 1992 och är en riktig ölpionjär i Sverige. Här kommer hennes svar i vår sommarserie.
1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?
– På den allra första Stockholm Beer & Whisky Festival 1992 bjöd Heléne Reuterwall mig på Liefmans Framboise, tillsammans med pepparkaka med roquefortost i Reuterwalls monter. En stor smakupplevelse som håller än idag. Ofta bjuder jag på detta som drink med tilltugg.
Eller när Jan-Erik ¨Janko¨ Svensson bjöd mig på Rauchbier första gången på Akkurat, jag tyckte det smakade som att dricka ur en askkopp, men idag älskar jag det.
Eller när jag 1992 lärde mig hälla upp en öl korrekt och insåg att öl var himla gott, att det inte bara var något för grabbarna, som man rapade av…
2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?
– Eftersom jag sätter en ära i att vara helt opartisk och verka för att alla bryggerier ska få samma uppmärksamhet och framgång så får det bli min egen lilla hemlis…
3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.
– Hur många svenska bryggerier vi har om tre år beror helt och hållet på vilken linje våra svenska politiker kommer att ta framöver. Det svenska ”dryckesundret” har idag en på tok för liten marknad med vårt försäljningsmonompol – Systembolaget som inte mäktar med logistik och försäljning av fler produkter än i dag. Vi har dessutom ett slags restaurang-oligopol¨ som också begränsar många bryggerier. För att kunna nå den stora världsarenan genom att exportera skulle jag vilja att vi genomför min gamla idé om en ¨plattform¨ för export, ett kompendium jag skrev till förra handelsministern. Tyvärr såg inte dåvarande exportrådet vitsen och behovet med detta och vi fick inget gehör.
Det goda scenariet:
Då har vi betydligt många fler bryggerier i dag, i alla landsändar. Systembolaget avlastas med ett oligopol med gårdsförsäljning hos bryggerierna och specialbutiker i städerna. För att genomföra detta görs ett helt nytt s.k. försäljningstillstånd, liknande det som redan finns för tillverkning, export och servering. Annie Lööf kom till oss i mars i år, hon lyssnade och antecknade flitigt och tycker att förslaget är lysande. Ett sådant tillstånd, som kräver kunskap om såväl produkt som alkohollag innebär att motståndarna inte kan protestera. Dessutom har vi skapat den plattform som behövs för att hjälpa bryggerierna komma igång med export i större skala. Med dessa åtgärder så är det fritt fram för alla entusiastiska bryggare i vårt land, med stor regional spridning. Bönderna jublar som får sälja sin malt, även transportörer och andra aktörer och så klart alla vi om älskar öl. Så vill jag ha det.
Det dåliga scenariet:
Då blir det inga förändringar, marknaden där bryggerierna kan sälja sina produkter ökar inte. Systembolaget fortsätter minska utbudet för att klara av logistik mm. Då kommer vi tyvärr om tre år att ha betydligt fäller bryggerier än vi har idag. Så får det bara inte bli!
4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?
– Den bästa sommarölen för mig är den öl som passar bäst till den mat man äter, är det sill eller grillat, skiner solen, är det regn och rusk och man sitter framför brasan, eller efter golfen…alla tillfällen kräver olika öl, så även på sommaren. Men i alla lägen ska det vara välbryggt, rätt tempererat och i rätt glas.
5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med?
– Två personer skulle jag vilja dricka ett par goda svenska öl med: Michael Jackson – The Beerhunter. Jag hade den stora förmånen att ha Michael som min mentor när jag startade Stockholm Beer & Whisky Festival 1992. Michael älskade vår mässa som kombinerade hans två största intressen i livet, öl och whisky. Han skrev många lärorika böcker om dessa. Tyvärr gick han bort i Parkingsons sjukdom i augusti 2007.
Den andra jag gärna skulle vilja dricka några goda svenska öl med är Bellman, tänk vilka underbara sånger han skulle få fram om han fick dricka dagens fantastiska svenska öl!
6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?
– Självklart den allra första ölfestivalen, en av värlldens tre största, originalet sedan 1992, min egna internationella ölfestival – Stockholm Beer & Whisky Festival! Den är varje år ett eldorado för ivriga besökare från hela värden, bryggare, blivande bryggare, importörer från olika länder, humleodlare, media, press och den stora intresserade allmänheten. Närmare 40.000 besökare vallfärdar årligen till Nacka Strand sedan 1992
Jag jobbade hårt för att ändra alkohollagen mellan åren 1997 – 2011. Efter den 1 januari 2011 blev det då äntligen helt lagligt att arrangera dryckesmässor och provningar. Efter det har det vuxit upp många ölfestivaler i vårt avlånga land vilket är bra för branschen då det är svårt att visa sitt utbud på annat sätt. I höst arrangerar vi SBWF för 27:e året i rad, mer innehållsrik och spännande än någonsin. Vi ses väl där! Skål och glad sommar!