Veckans hembryggare är Mats Kronhöffer som gått från 0 till 100 på ett år.
Namn: Mats Kronhöffer
Ort: Östersund
Ålder: 57
Hembryggare sedan: November 2019
Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Jag såg en annons från Lilla Köksbryggeriet i november 2019 och tänkte på julöl. Blev dock ingen julöl den gången utan en bohemian pilsner. Då det var relativt enkelt och gav ett bra resultat så var jag fast.
– Så på ett år har jag gått från mina kastruller hemma i skåpet, via biab till bryggverk, två jässkåp, fatanläggning och jäkla massa lådor med utrustning. Har ynnesten att ha ett helt eget rum för mina bryggprylar fast vi bor i lägenhet. Hembryggning kan lätt bli en materialsport. Funderade ett tag på att skapa ett bryggkollektiv, men kom på att det är svårt att övervaka jäsningen på håll, så det blir fortsatt bryggning hemma i köket. Nästa projekt är att bygga fatölsanläggning i köket med kylare och tapp. Ritar på en kylning så liten som möjligt för att passa in i ett litet lägenhetskök.
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?
– På själva bryggningen blir det väl en till två gånger i månaden. Har hunnit med ett 20-tal batcher på detta år. I övrigt, all vaken tid kan man väl säga. Läsa böcker, googla, Youtube, Facebook, förbättra utrustning… Hembryggning blir man manisk av.
Hur hittar du tiden?
– Ja det undrar jag också, jag driver två butiker i vanliga världen så det är väl inte speciellt mycket tid över. Men med en öldrickande hustru så är det lite lättare. Och på sommaren sysslar jag med min andra maniska sport, trollingfiske, så då är det tur att det är ljusa nätter här uppe, haha…
Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Jäsprocessen, då jag har hållit på så kort tid så har jag inte fått rutin på en del saker. Det finns att lära en hel livstid då det gäller jäst och dess process. För att kunna få så bra förutsättningar som möjligt så har jag två tempstyrda jässkåp. Men experimenterar för att hitta bästa förutsättningarna för specifika jäster. Det finns inget absolut facit tycker jag utan varje batch är unik. Det är väl det som gör det så intressant, det finns alltid något att förändra/förbättra. Just nu experimenterar jag lite med tryckjäsning, inte för att få till en drickbar öl på kort tid utan för att se vad som händer med slutresultatet. Går ju att läsa mycket om det, men jag gillar att prova själv för att bevisa för mig själv. Då jag för det mesta brygger lager så har jag väl valt den svåra vägen också.
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?
– Den har jag inte bryggt ännu. Men hittills så är det enligt smakpanelen en kölsch i somras och julölen i år. Det var nybörjartur, haha.. Nä, men noggrannhet är väl kanske ledordet för att lyckas.
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Då jag har en liten förkärlek för tjeckisk öl, så är väl Staropramen en öl som skulle sitta fint i bryggar-CV:t. Kronhöffers Tjeck på bolaget, det skulle sitta fint, hehe…
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Nä ingen tanke som dykt upp, ännu… Då tror jag tjusningen med hantverket försvinner, det blir mer krav och industriellt. Däremot skulle det vara kul att få bidra med något bra recept till ett befintligt bryggeri, om man nu skulle lyckas komponera ett.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Var noga med jäsprocessen, det är den som gör slutresultatet, ett gott öl.
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
Har väl inte råkat ut för något, än…
Men att jag inte började med att göra 5-7 batcher på samma recept från början för att lära mig processen och utrustningen kan väl sorteras in som ett “misstag”
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Ljust i första hand
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk nu mer.
Flaska eller fat: Ja
Pub eller hemma: Både och…
Session eller imperial: Session
Surt eller beskt: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Nånting mittemellan…