Den svenska alkoholpolitiska historien är ett kapitel för sig. Eller i det här fallet en hel bok. Bakom den står Mattias Svensson.
”Så roligt ska vi inte ha det” heter boken och Mattias Svensson har fått fördjupa sig i ett ämne som har han en hel del åsikter om. Nyligen kom boken ut på marknaden.
– Det är intressant att ju mer vi liberaliserar alkoholpolitiken, desto mindre dricker vi, säger han.
I boken berättar han förstås om Systembolagets monopol, men där finns också berättelser om motboken, mellanölet och svenskarnas mångåriga intresse för att åka utomlands och försöka smuggla hem starksprit.
– Det är väldigt talande med Sven Melander i Sällskapsresan som lägger en hel vecka på att försöka få med sig två liter starksprit istället för en. Det var en folksport att göra så.
Han pekar också på att alkoholen under många år varit en viktig fråga för politiker.
– Man ägnade hela 1900-talet åt att bestämma hur starkt ett öl skulle få vara, med mellanölet och förbud mot starkare öl. Det enda starka öl som svenskarna kände till var elefantölet, vi hade inte an aning om att det fanns en belgisk ölkultur, säger Svensson.
Boken går så långt tillbaka som till 1600-talet, när svenskarna började att bränna hemma och göra brännvin av säd. Men det är förstås mest fokus på mer modern historia.
– Vi ägnade lång tid åt förbud, men när svenskarna fick sin frihet minskade drickandet. Du hör ingen i dag som vill ha tillbaka de restriktioner som vi hade en gång i tiden.
Fortfarande är monopolet och Systembolaget något unikt för Sverige, men många regler har ändrats och skapat större möjligheter för både producenter och konsumenter.
– Vi har också fått ett mycket bredare utbud och svenskarna dricker för smakerna och inte för att bli berusade. Med för många restriktioner får man en besatthet i själva drickandet, menar Svensson.