Bildspel
2015 startade Tomas Johansson Arvika Bryggeri, som blivit populärt bland invånarna i Arvika.
När corona slog till förlorade Arvika Bryggeri en viktig kundgrupp. Den stängda gränsen gjorde att norrmännen försvann.
– Jag är beroende av norrmännen, de vill köpa lokal öl härifrån, säger Tomas Johansson på Arvika bryggeri.
I somras öppnades gränsen mot Värmland igen och då kom de norska grannarna tillbaka, men glädjen varade inte länge. Gränsen stängdes igen för att sen åter öppnas i september. Vilket också är nuvarande status.
Men det är inte bara norrmän som köper öl från Arvika Bryggeri. Hemmamarknaden är stark och Arvika Bryggeri är det enda bryggeriet i Arvika.
– Nu säljer jag allt jag kan göra, berättar Tomas, som inte jobbar heltid med bryggningen. Till vardags kör han buss.
– I fjol producerade jag 4 000 liter och jag skulle kanske kunna hinna med att göra 6 000 liter på ett år.
Bryggeriet är beläget i Tomas garage, där brygger han i en gammal ombyggd mjölktank på 200 liter. Men nån flytt för att expandera är inte aktuellt i dagsläget.
– Att det fungerar idag beror på att jag har noll omkostnader utöver råvarorna och avgifter till myndigheter. Jag skulle gärna flytta men då måste jag brygga tre fyra gånger så mycket och jag får inte ihop den ekvationen, säger han.
Han lämnar ändå dörren på glänt för en flytt.
– Det skulle vara om jag hittar en bra lokal med möjlighet till servering. Det behövs på en sån liten ort som den här.
Att det är en liten ort hindrar inte att det är populärt med hantverksöl, enligt Tomas. Han har fem öl på det lokala systembolaget och funderar även på Charlottenberg och några orter till.
– Det lokala är i ropet och det är det som lockar mer än att det är nya öltyper. Det är inga nördar som köper ölen här.
– Jag vill göra öl som jag själv tycker om och då blir lager, APA, kölsch och belgisk blonde.
Här kan du läsa mer om hur Arvika Bryggeri startade.