Femton minuter norr om Göteborg ligger Surte, mest känt för sitt glasbruk som var i drift från mitten av 1800-talet fram till 1970-talet. Glasbruket har inte bara lämnat efter sig vackra byggnader, utan även en bruksanda – som idag lever vidare i form av ett bryggeri inrymt i den gamla kraftstationen. Veckans ölställe är Beerium.
Vissa bryggerier väcker omedelbart varma känslor. I Beeriums fall infinner sig den känslan redan när man kliver in i byggnaden – en plats som bär på en speciell energi, det är trots allt en gammal kraftstation. Den imponerande takhöjden, de massiva traverserna, de råa, vackra tegelväggarna och ljuset som silas in genom fönstren skapar en skön atmosfär. Men i grunden handlar det ändå om det som hantverksöl alltid kretsar kring – människorna och den äkta kärleken till ölet.
2018 bryggdes det första ölet och Beerium har sedan dess etablerat sig som ett av de mer intressanta på Göteborgs bryggeritäta ölscen. Mest kända är de för sina välgjorda starka porter och stouts, men bryggeriet gör också bra lageröl och IPA.
Det ska sägas direkt: det här är ingen bar i traditionell bemärkelse. Du åker alltså inte hit vilken kväll som helst för att ta en öl. Men en gång i månaden – närmare bestämt sista lördagen – öppnar Beerium upp portarna till Barium by Beerium, där bryggeriet bjuder in till att uppleva den gamla byggnaden och ölet som bryggs där.
Då kollar bryggeriet vad som är färdigt i ölkällaren, laddar upp med tio till femton olika öl, radar upp foodtrucks utanför och låter livemusiken ljuda mellan tegelväggarna. Och då händer något med platsen. Den gamla kraftstationen, som en gång försåg Surte glasbruk med elektricitet, fylls återigen med liv och rörelse. Det är som om att bruksandan vaknar till liv igen, trots att glasbruket varit nedlagt i decennier. Det finns egentligen inget perfekt svenskt ord för det, men “communitykänsla” kommer ganska nära. Ett slags kollektiv värme, där människor känner sig delaktiga i något större. Grannar, vänner och familjemedlemmar hjälper till i baren, fixar logistik eller bara sprider god stämning. Huset fylls och det lokala samhället sluter upp och blir en del av helheten.
Just i sådana ögonblick påminns man om vad ett lokalt hantverksbryggeri egentligen handlar om. Inte bara om nya spännande öl och maxade smaker, utan om människor som tillsammans skapar något unikt, på en specifik plats och med ett särskilt uttryck. Och när det görs med både glöd och engagemang, då smittar det av sig. Då blir det lokala bryggeriet en källa till stolthet och samhörighet, något man värnar om, återvänder till och kanske till och med hjälper till att bära framåt.
Men det ska också sägas: det är svårt att få till den här känslan i Sverige. Regelverk och byråkrati kring servering och försäljning gör det ofta krångligt för ett bryggeri att servera öl till lokalborna på ett avslappnat och enkelt sätt. Oavsett vad man tycker om reglernas syfte, så blir ofta effekten att den direkta kopplingen – det levande mötet mellan producenter och människorna på orten – går förlorad.
Därför är det extra värt att uppmärksamma bryggerier som trots hindren lyckas hitta en fungerande formel. Beerium i Surte är ett av dem. Så nästa gång det är sista lördagen i månaden, sätt dig på pendeltåget från Göteborgs mest kaotiska byggarbetsplats – även kallad Göteborgs Centralstation – och åk femton minuter norrut. Där väntar en gammal kraftstation som förvandlats till en levande samlingspunkt med hjärta och alldeles egen energi.
–
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.
