Med särskild fokus på jästen

Humlen eller malten hamnar ofta i fokus när man diskuterar amerikanska eller brittiska ölstilar. Men hos White Labs är det jästen som är den främsta gästen… på festen.

Företaget White Labs, ursprungligen från San Diego i Kalifornien, har sedan de startade 1995 odlat upp och försett bryggerier och hembryggare med flytande jäst. Sedan 2014 har de också en tillverkningsenhet i Asheville i North Carolina och en i Köpenhamn, den senare är viktig för att kunna förse europeiska bryggerier med färsk jäst.

 

Vid båda anläggningarna i USA har man under några år även bedrivit bryggeriverksamhet med tillhörande taprooms. Varje batch öl som bryggs delas mellan minst två olika jästsorter och serveras sedan samtidigt för att kunder ska få uppleva hur stor betydelse valet av jäst har för ölets smak. Under Coronapandemin, när företaget fick hålla sina taprooms stängda, började man burka öl så att folk kunde köpa med ölen hem och göra samma jämförelser på hemmaplan.

 

Nu är det dags för Köpenhamn att göra samma grej. I fjol, när Amager bryghus skalade upp sin verksamhet, köpte White labs deras gamla bryggverk och tre stycken 1000-liters jästankar. De första ölen från den anläggningen, en american pale ale, har nu burkats och är redo för marknaden. Två olika varianter av jäst blev det den här gången. En med den klassiska amerikanska alejästen WLP001-O California ale och en med den för New England-IPA så populära jästen WLP066-O London Fog.

 

– Vi ska inte konkurrera med bryggerier och ta deras kunder så vi kommer inte att sälja ölen på Systembolaget eller i dagligvaruhandeln. Tanken är att bryggerierna är våra kunder så de kan införskaffa sig öl från oss och jämföra jäst. Vill man som privatperson smaka de olika ölen får man hålla sig framme på framförallt olika festivaler där vi är med. Där brukar vi erbjuda folk att smaka på våra olika tester, säger bryggaren Martin Ficks i ett pressmeddelande.

 

Beernews tog kontakt med Martin Ficks för att få reda på mer:

 

Båda era anläggningar i USA har taprooms. Jag besökte själv det i San Diego för precis ett år sedan vilket var otroligt trevligt. Inte bara för det intressanta i att prova olika jästsorter utan även för att det var riktigt bra öl. Finns det några planer på något liknande i Köpenhamn?

 

– Vi hade planer på det i början. Innan corona. Nu har diskussionerna falnat lite. Vi ligger lite avigt till, även om vi, i och för sig, ligger vägg i vägg med Amager och de har taproom som verkar funka. Så inga konkreta planer på det i dagsläget men jag skulle inte bli förvånad om det en dag blir verklighet.

 

Första ölet ni släpper är en american pale ale och den har premiär på Danska Ölentusiasternas festival 24-25 maj. Vad väntar efter det?

 

– Nu började vi med en enkel pale ale med två populära jästsorter som många använder. London Fog används dock mest i olika hazy öl vilket detta inte är, så det kan vara ganska roligt att se hur den ter sig i ett sådant öl. Det är två liknande jästsorter men folk kommer att känna skillnad. Det är roligt att få folk att förstå vilken oerhörd betydelse jästen har för ölets smak. Det kan vara natt och dag.

 

– I framtiden kommer vi att göra lite större utsvävningar men vi började lite mjukt. Vad nästa öl blir råder det delade meningar om. Chefen (Troels Prahl red. anm.) är sugen på brown ale. Någon tycker lager. Jag skulle vilja göra någon form av SMASH (Single Malt and Single Hops) för att verkligen låta jästen lysa. Det är många här på företaget som har otroliga kunskaper om öl och ölbryggning, men det är bara jag som brygger så vi får se vem som vinner den striden, avslutar Martin med ett skratt.