När Andreas Fejes ser tillbaka på 2022 har han svårt att hitta något som var negativt. Med internationella medaljer, tredubblad produktion och expansion var 2022 minst sagt ett bra år för bryggeriet.
Vad var det bästa med 2021 på ditt bryggeri?
– Det är flera saker. Vi är inne i en expansiv fas med anställning av bryggare under året, lansering av vårt taproom, planering för ytterligare expansion inför 2022 med större lokaler och större utrustning, där vi precis vid jul fick fina besked om att vi beviljats investeringsstöd från EU/landsbygdsprogrammet. Vi gick från 10 000 sålda liter 2020 till cirka 31 000 liter 2021 och satsar på minst 50 000 liter för 2022.
– Men det kanske roligaste är att vi känner att vi bidragit till att visa hur vi i Sverige faktiskt även kan brygga riktigt bra öl i belgisk stil. Något vi inte minst fått bekräftat i och med bronsmedaljen i Brussels beer challenge, genom de många fina omdömena vi fått från flera ölprofiler i landet och kanske framför allt, genom de många positiva omdömen vi fått från slutkunder. Det är härligt. Inte minst med tanke på att det hela började för ett par år sedan med en plan om att brygga ett par tusen liter öl om året för att sälja lokalt på pubar i Linköping.
Vad var det sämsta med 2021 på ditt bryggeri?
– Faktiskt svårt att peka på något specifikt. Kanske att vi fick problem med en batch av vår svart-IPA och fick återkalla den från Systembolaget. Aldrig kul att inte kunna leverera öl i högsta klass. Bara att be om ursäkt, göra om och göra rätt!
Vad skulle ett beslut om gårdsförsäljning betyda för er?
– Det skulle bidra till en bättre helhetsupplevelse för våra kunder som besöker vårt bryggeri och taproom. Däremot ser vi inte gårdsförsäljning som någon potentiellt viktig inkomstkälla. För oss är det lokala sortimentet på Systembolaget den viktigaste vägen för att kunna sälja vår öl. Inte minst är det för oss, som nischat in oss på öl i belgisk stil, centralt med möjligheten att kunder kan beställa vår öl över hela landet. Vi må vara lokala, men vår öl säjs verkligen över hela landet.
Vilket svenskt bryggeri imponerade mest på dig under 2021?
– Svår fråga. Finns så otroligt många bra svenska bryggerier. Då jag inte kan välja ett bryggeri vill jag nämna tre som alla bidrar till att visa upp hur vi i landet kan brygga riktigt bra öl i belgisk stil. Eskilstuna ölkultur, som var tidiga med att brygga öl i belgisk stil, och som löpande övertygar med sina lanseringar. Brekeriet som visar var skåpet ska stå vad gäller att brygga öl av mer sur och syrlig karaktär. Fredrik från Brekeriet har lyckats med bedriften att börja få mig att pröva fler sura och syrliga öl. Ingen liten bedrift kan jag säga! Och så vill jag nämna Snausarve, som imponerar både med sina belgoöl och andra ölstilar. Deras barley wine – Alpha Male – var en av de absolut bästa ölen jag drack under 2021.
Vilken ölstil vill du se mer av från svenska bryggerier under 2022?
– Självklart mer öl i belgisk stil, tänker framför allt på det icke sura och syrliga. Det är synd att för få svenska bryggerier nischat in sig och satsat på att brygga stilar såsom belgisk blonde, dubbel, trippel, och kvadrupel. Med den kompetens som finns i den svenska bryggerivärlden tänker jag att det finns utrymme att visa världen att vi behärskar även denna nisch.