Stopp för distanshandeln och nej till gårdsförsäljning trots att frågan ska utredas. Så kan man tolka socialminister Lena Hallengrens utspel nyligen.
Det var under ett möte med Alkoholpolitiskt forum nyligen som socialminister Lena Hallengren (S) tydligt markerade att hon vill få stopp på distansförsäljningen av alkohol. Hon säger att det är den viktigaste alkoholpolitiska frågan just nu.
– Distansförsäljningen tas inte på allvar. Man pratar om människors frihet, men förstår inte konsekvenserna. Distanshandeln utmanar monopolet på riktigt, men har hamnat i skuggan av gårdsförsäljningen, säger Hallengren till sajten Accent.
Ett stopp för sådan försäljning innebär att svenska företag som Winefinder, Glasbanken och Ales & Brews inte kan fortsätta med sin verksamhet. Samtidigt kan svenska politiker inte stoppa utländska aktörer med lagar, utan det som köps via sådana sajter av svenskar blir istället en fråga för Tullen.
Tidigare i år berättade Beernews om hur Systembolaget stämde Winefinder i patent- och marknadsdomstolen, och målet där är också att få stopp på deras verksamhet.
Även när det gäller gårdsförsäljning har Hallengren en tydlig uppfattning. Detta trots att Socialdemokraterna har varit med om att besluta att frågan ska utredas igen under nästa år. Utredningen ska då titta på om det går att kombinera gårdsförsäljning av öl och vin med det svenska monopolet.
– Varken jag eller Socialdemokraterna har bytt åsikt i frågan, men i och med januariöverenskommelsen har vi lovat att utreda om vi kan hitta en väg att förena gårdsförsäljning med monopolet, säger hon.
Hallengren säger också att de vinproducenter hon talat med inte skriker efter gårdsförsäljning utan är ganska nöjda med att sälja sina produkter på Systembolaget. Det framgår inte om hon även haft kontakt med bryggerier när det gäller gårdsförsäljningen.
Hallengren menar också att gårdsförsäljningen inte är någon förutsättning för att få fler svenska bryggerier. Det visar de senaste årens utveckling menar hon.
– Det har ju skett med de regler vi har så det är tydligt att det inte krävs någon ändring för att småföretagandet ska kunna växa, säger hon till Accent.