180 olika porter på en och samma plats. Det kan bli verklighet när Göteborg Porter Festival gör november ännu mörkare framöver.
Förra gången porterfestivalen arrangerades 2015 fick man ihop drygt 160 olika porter. Otto Lundell, Lord Vice President för Porter Drinkers Association, är optimistisk om att slå det.
– Listan är inte klar än, men jag tror att det blir lite fler. Jag skulle gissa på mellan 170 och 180 totalt.
Han vill inte framhålla någon speciell öl på festivalen, men är ändå lite extra glad över en sak.
– Nynäshamns Ångbryggeri tar med sig flera årgångar av Valsviken Vinterporter och Sotholmen Extra Stout. Det var länge sen vi hade en vertikal.
Det är tio år sen den första festivalen arrangerades på Novotel, nuvarande Waterfront Hotel.
– Vi var mobbade och kände oss utanför som porterdrickare. Vi ville inte umgås med pilsnerdrickarna utan ha en egen tillställning. Så jag började organisera, kontaktade bryggare men framförallt importörer för att kunna få ihop en festival.
– Det tog några år innan det blev stort, vi började ju redan innan öl var hippt i Göteborg. Det är kul att vi var lite före.
Vid den första festivalen 2007 var det alltså främst en festival av importerade flasköl. Men genom åren har Otto Lundell sett en tydlig trend och på senare år har det varit betydligt fler svenska småbryggerier. Och betydligt fler fat.
– I början var det nästan inga småbryggerier, det fanns några enstaka som Ocean och Dugges, och nästan allt var flaskor. Nu är det tvärtom och det är en stor förändring. Ölboomen i Göteborg de senaste åren är väldigt märkbar, säger Otto.
– Dessutom är det många gör som använder tillfället för att göra special- och provbrygder. West Coast Beersmiths har lista på 13 öl till festivalen och jag kände inte igen många av dem. Bryggerier passar på att testa av provbrygder för att få input från många porterdrickare.
Han nämner Poppels som ett exempel, som tog med sig ett par provbatcher för några år sen, vann flera priser och så småningom dök upp ölet upp för en bredare publik som Poppels Russian Imperial Stout.
Totalt räknar arrangören med 800-900 personer den 18 november när dörrarna öppnas. I år har man efter lite självrannsakan rationaliserat biljetthanteringen för att undvika de långa långsamma köer som bildades förra året.
– Vi var sena med en del administrativa saker, och när det var dags att öppna skulle vi ha behövt två timmar till för att förbereda oss.
– Nu har vi ett annat system. Funktionärerna kommer att veta exakt vad de ska göra, bryggare ska få det de behöver och det kommer att ligga färdiga kuvert till varje besökare för att minska krånglet.
Samtidigt innebär det mer arbete för den lilla grupp på sex personer från PDA som ingår i festivalkommittén. På festivalen har de hjälp av omkring 70 funktionärer men fram tills dess får de dra lasset själva.
– Ja, det är ganska stressigt nu kan man säga, det är en massa grejor som ska förberedas, berättar Otto, som dessutom fått lämna arbetet med att planera porterutplaceringen för att göra intervjun.
– Det är därför som vi bara arrangerar festivalen vartannat år. Vi orkar inte köra mer, vi har för mycket annat göra.
Festivalen är vanligtvis fylld till sista plats, men än finns det biljetter kvar till årets upplaga. Någon tanke på att utöka i större lokaler finns inte.
– Det skulle gå att sälja mer, det har ju varit slutsålt de senaste åren, men vi har inget behov av att växa. Vi vänder oss främst till tidigare års besökare och vill ge dem en chans att komma tillbaka, och kanske en del nya som kan komma till.
Återstår att se hur det går, men med tanke på novemberrusket är det inte osannolikt att det finns ett uppdämt behov av den tröst 180 porter kan erbjuda. Så vi gissar på slutsålt i år med…