Musikfestivalen i Emmaboda genomförs för sista året. Då blir det mer tid för grundarna att satsa mer på Emmaboda Bryggeri.
Emmaboda-festivalen är en klassiker inom svensk musik. I år genomförs den 24-29 juli. För 30:e gången. Och sista gången.
– Det är sagt så. Vi har visserligen sagt så tidigare men nu känns det som att det blir så, säger Jonas Henriksson.
Festivalen startades på 80-talet av bröderna Magnus och Håkan Karlsson. De båda är också inblandade i Emmaboda Bryggeri tillsammans med sonen Hampus. Tillsammans med Jonas Henriksson startade de bryggeriet för ganska exakt ett år sedan.
Iden kom faktiskt från festivalen. För två år sedan gjorde nämligen Ängöl en festivalöl, och det gav inspiration till ett eget bryggeri.
– Intresset tog nog fart där. Nu har vi bara vår egen öl på festivalen och det brukar komma 12 000 besökare, säger Henriksson.
Men det är inte bara under festivalveckan i juli som det säljs öl. Under våren har Emmaboda Bryggeri fått bra fart på försäljningen på Systembolaget.
– Vi finns på bolagen i Emmaboda, Nybro och Lessebo, det är inte Sveriges största butiker precis. Men försäljningen har gått bra och det säljs en hel del via beställning. Det som produceras går åt ganska fort, säger Henriksson.
Inför uppstarten i fjol hade gänget bryggt en hel del batcher på ett bryggverk på 70 liter. Nu finns ett bryggverk på 1000 liter och fyra jästankar på vardera 2000 liter.
– Det är mer eller mindre beslutat att vi ska köpa in fler tankar. Nu fyller vi på öl så fort en tank har tömts, säger Henriksson.
Han uppskattar att produktionen i år landar runt 50 000 liter. Kanske lite mer till och med.
– Det har tagit bra fart under våren, och vi har nu sex olika öl på Systembolaget.
Till festivalen om en dryg månad är tanken att servera en del mindre batcher också. Öl som sedan kan återkomma i större produktion om de blir populära.
– Vi vill ta fram nya sorter, och kanske ersätta en del av de befintliga efter hand.
Om festivalen inte arrangeras mer blir det betydligt mer tid till att satsa på bryggeriet i framtiden.
– Jag hoppas att vi ska kunna satsa mer och mer. Men viktigast är kvaliteten, säger Henriksson.