När Findusfabriken lades ner i skånska Bjuv var bryggeriet Madladdery ett av de nya företag som flyttade in. Nu kan tillståndskrångel tvinga bryggeriet att flytta eller stänga.
Findusfabriken togs över av företaget Foodhills när den tidigare verksamheten försvann och Foodhills hyr i sin tur ut lokaler till andra företag. Men eftersom miljötillstånden som gällde för Findus inte omfattar all verksamhet som nu finns har länsstyrelsen beordrat att all produktion måste upphöra inom två månader. Annars väntar ett vite på 30 000 kronor i månaden för Foodhills.
– Om jag tvingas flytta så får jag överväga hur jag ska göra med bryggeriet. Jag hade en tuff start med corona och det tillsammans med att hitta en ny lokal och krångel med nya tillstånd skulle kanske göra att det inte vore värt att fortsätta så länge pandemin pågår, säger Rasmus Björnberg, som driver Madladdery.
Samtidigt tror han ändå att det ska gå att fortsätta. De besked han fått från Foodhills är uppmuntrande.
– Jag är rätt säker på att det kommer att lösa sig, som det låter på advokaterna råder det inga tvivel om det. Jag faller mellan stolarna eftersom jag har egna tillstånd för min verksamhet och de har överklagat länsstyrelsens beslut. Men hur det blir i realiteten vet jag inte, jag får ta Foodhills på orden.
Men det är inte bara orosmoln på himlen för Madladdery. Trots en tuff start där krogarna dragit ner kraftigt på sina inköp har bryggeriet nu i stället kommit in på Systembolaget med fyra öl. Fyra öl i ganska vanliga stilar som ska vara ett bassortiment. Det som kommer sen ska vara lite mer fantasifullt.
– Vi släpper snart en baconstout, vi vill göra lite mer udda grejor – smakmatchningar som få gjort tidigare. Det är så många som gör standard-ipor redan. Vi har även tagit fram mjöd under hösten, säger han.
Namnet Madladdery är en lek med orden mad och lad och ska återspegla inställningen till vad som produceras, lite galet och pojkaktigt – typ bacon i stout.
Rasmus Björnberg driver bryggeriet själv med lite hjälp av vänner, men han har gått hela vägen och kör heltid på sparade pengar. Innan dess var han som så många andra nya bryggare hembryggare i många år. Utrustningen är ett hopplock:
– Jag mäskar in i två Braumeister på 200 liter och kokar sen i en mjölktank på 600 liter, berättar han.
Totalt producerade Madladdery 6000 liter det senaste året.