Nadja Karlsson har rest världen runt för att fördjupa sin kunskap om dryck. Hon har arbetat på Systembolaget, lett otaliga provningar och är nu dryckesexpert på Spritmuseum i Stockholm. Beernews Afterwork möter en passionerad röst i den svenska dryckesvärlden.
Det började på 1990-talet. En ung Nadja Karlsson fick chansen att vara med när Systembolaget öppnade sin första specialbutik för öl i Stockholm – långt innan Ölstudion öppnade i Göteborg. Där och då fick hon första parkett till att uppleva den våg av nya ölsmaker och stilar som började skölja in över Sverige.
– Vi förstod inte riktigt ölen som vi skulle sälja, så jag levde med Michael Jacksons ölbok i handen för att försöka fatta allt. Men butiken blev en samlingsplats för de första ölnördarna i Sverige, så jag fick mycket kunskap genom samtal med kunderna också, säger Nadja Karlsson.
I det nya avsnittet av Beernews Afterwork pratar Tobias Janius med Nadja Karlsson om hennes livslånga kärlek till drycker av alla de slag. Att åka någonstans för att sola på en strand är inget för henne. Hennes jobb som dryckesskribent och fotograf har istället fört henne till bryggerier, humlefält, vinodlingar och krogar över hela världen.
– När jag för första gången reste till Belgien besökte jag en liten butik som hette Le Bier Circus. Jag stod där i timmar och pratade med ägaren. Jag ville förstå, smaka och lära mig. Det var något helt nytt för mig då, säger hon.
Idag arbetar Nadja Karlsson på Spritmuseum på Djurgården i Stockholm, där hon leder provningar och fördjupar sig i drycker och dryckeshistoria. Museet har haft flera ölutställningar och Nadja är ofta den som ser till att besökarna får en inblick i ölvärldens bredd.
Under samtalet delar Tobias Janius och Nadja Karlsson på en flaska 3 Fonteinen Oude Geuze, ett elegant men väldigt syrligt spontanjäst öl från Belgien.
– Jag kan inte låta bli att servera spontanjäst öl på mina provningar. För det är ju en tidsresa. Jag har någon gång sagt ‘det är som en kyss av digerdöden’ – för så här skulle nog en bra öl ha kunnat smaka i Stockholm någon gång där på 1500- eller 1600-talet, säger Nadja Karlsson
Hennes provningar på Spritmuseum sträcker sig från öl, vin och sprit till crossover-teman som ”Kapten Haddock och hans drycker”, där gästerna under 90 minuter får uppleva några av alla de drycker som konsumeras i Tintin-seriealbumen – en provning som alltid säljer slut i ett nafs.
– Det har blivit min mest populära provning! Man får smaka på rom, whisky och andra drycker som hänger ihop med Tintins äventyr. Det visar att dryck kan vara både roligt och lärorikt.
När avsnittet går mot sitt slut reflekterar Nadja Karlsson över ölets framtid och vad hon hoppas på framöver.
– Jag hoppas att vi börjar använda mer svensk humle. Det vore fantastiskt om vi kunde bygga vidare på vår egen tradition och skapa fler lokala smaker.
Avsnitt 13 av Beernews Afterwork finns ute nu. Du kan fritt och direkt lyssna på avsnittet på Spotify, Apple Podcasts eller överallt där poddar finns.
I tidigare avsnitt har Tobias Janius tagit Afterwork med bland annat krögaren Stene Isacsson från Zum Franziskaner, gastronomen Edward Blom, ölgurun Jan-Erik ”Janko” Svensson, konstnären Karl Grandin från Omnipollo och ölgärisen Josefine Törnqvist. Lyssna här.
Vill du ha ännu mer poddlyssning? Stötta Beernews arbete – bli medlem på patreon.com/beernews. Som patron betalar du 40 kronor i månaden för att bidra till att Beernews kan fortsätta vara en nyfiken, engagerande och inspirerande röst i ölets tjänst. Du får dessutom tillgång till ännu mer ölpodd i Beernews Deluxe och kan delta i utlottningar.
