Nebuchadnezzar blev Omnipollos gamechanger

Ölets historia

Bildspel

Bild 2 av 7

Henok Fentie chockade bryggarna på De Proefbrouwerij när han skulle ha i tre gånger så mycket humle i Nebuchadnezzar än vad de någonsin använt i någon öl.

30 kilo humle på 1500 liter vört. Ett recept som såväl kan skapa ölhistoria som att driva en belgisk bryggare nära vanvettets rand. I alla fall för åtta år sen.

Nu är vanvett kanske en smärre överdrift, men när Henok Fentie kom till Dirk Naudts på De Proefbrouwerij var det inte lätt att övertyga den belgiske bryggaren om förståndet i att använda så mycket humle. Men Henok stod på sig. Han var trött på att dricka gamla ipor från USA och ville ha en egen som var lika bra. Ett par veckor senare var ölet klart och bara dagar senare vann den pris för bästa öl på Stockholm Beer & Whisky.

Nebuchadnezzar var född.

– Det var tre gånger mer humle än De Proefbrouwerij någonsin använt i nåt öl. Han sa att jag inte skulle få något utbyte – vätskan inte skulle få kontakt med all humle.

Dirk Naudts minns också första bryggningen av Nebuchadnezzar.

– Vi var imponerade av den höga mängden humle i torrhumlingen. Även om det numera inte är ovanligt att öl är så hårt torrhumlade så var Neb den första vi stötte på av den typen. På det viset var och är Henok i våra ögon en trendsättare, säger Dirk.

Henoks medgrundare på Omnipollo, Karl Grandin, var inte med på bryggningen. Det skulle dröja några år till innan han gjorde sitt första besök där. Men hans minnesbild är att det var en del heta diskussioner om saker och ting.

– De första Omnipollobryggningarna var krävande. Henok ville göra nya grejer och varje bryggeri har redan sina egna processer och sanningar. Så med ett öl som Neb, med så mycket humle, blev det en dragkamp, berättar Karl.

– Men att ta in något extra i processen är för oss som fantombryggeri lite av vårt existensberättigande. Om man bara ska göra en konventionell öl hos andra kan de lika gärna göra det själva. Då är det roligare om Henok kommer in som en Willy Wonka …

Dirk hade i alla fall rätt i en sak. Det blev en massa kladd i maskineriet. Av 1500 liter vört fick Henok ut några hundra liter öl.

– All humlen ledde till stora förluster. Det var inga problem att få ut humlen, men det var något av en utmaning att få ut den utan överdrivna förluster, säger Dirk.

Men både han och Henok var nöjda med det öl som de lyckades få ut av humlegeggan.

– Det var en unik öl. Hög alkoholhalt och mycket oljor som gav den en tjock munfyllnad med ett mjukt intryck. Inga aggressiva smaker, ingen extrem kärvhet, en unik smak och ett ”wow” när du drack den första gången – och de följande gångerna, säger Dirk.

Henok är lite mer målande i sin beskrivning av sitt första intryck av Nebuchadnezzar:

– Det var en gyllengul orange nektar som exploderade i glasen!

Explosionen drabbade även domarna på Stockholm Beer and Whisky Festival några dagar senare. En smäll som gav eko: Nebuchadnezzar vann priset för mässans bästa öl. En av domarna var Jan-Erik ”Janko” Svensson.

– Det jag minns är att den var häpnadsväckande ren och välbalanserad och att varken spriten eller beskan var störig, säger han.

Men det var nära att Nebuchadnezzar hade missat tävlingen helt. Henok och Dirk fick visserligen ölet klart i tid för tävlingen, men det var med bara ett par dagars marginal.

– Vi bryggde Neb för att få med den på mässan och jag trodde ett tag att vi skulle missa chansen. Men den blev färdig samma vecka som mässan startade, berättar Henok.

– Sen visar det sig att den vinner mässans bästa öl vid en blindprovning. Och jag var inte ens där när vinnaren presenterades – det var så osannolikt. Killen från Brill som serverade Neb på mässan berättade senare att en domare gått förbi båset och frågat efter mig och sagt att jag nog borde vara där … Men jag var hemma med min son då.

Omnipollo hade vid det laget bara bryggt öl i ett och ett halvt år. Nebuchadnezzar var det tredje egna ölet. Inte illa då att vinna guld med något som från början var en hembryggarklon på Pliny the Elder. Uppskalad rakt av utan hänsyn till vad som var förståndigt.

– Det handlar ju om att hitta effektivitet när man skalar upp. Men vi struntade i det och gjorde den på samma sätt som hemma. Det blev ohållbart dyrt … Med tankar på 1500 liter var det inte ekonomiskt. Nu har vi tankar på 50 000-60 000 liter och bättre utrustning, så vi får ett bättre utbyte idag, säger Henok.

Efter mässan dröjde det inte länge innan Systembolaget hörde av sig och ville ha 15 000 flaskor, vilket är lite med dagens omnipolliska mått, men då var det mer än de hade sålt av någon öl. Men ändå räckte det inte för att möta efterfrågan, det tog bara några dagar så var flaskorna slut på hyllorna.

– Det var första gången i min bryggarkarriär som jag fick en känsla av att craft beer är stort. Inte bara i USA utan även i Sverige och det finns en stor grupp av entusiaster som drivit oss framåt sedan dess.

Framgångarna stannade som bekant inte där. Svenskarna hade fått upp ögonen för Nebuchadnessar, och nu riktades Henoks egna ögon västerut. Han tog med sig Nebuchadnezzar till USA.

– Den höll upp bra på mässor och fick ett bra mottagande – först på östkusten och sen på västkusten, minns han.

Sen var det säkert inte helt negativt för ölets utveckling att det vann en offert på Systembolaget något år senare, en offert som enligt Henok passade dem som hand i handske.

– Offerten var Neb på pricken. Allt stämde, alkoholstyrka, smaker, allt … säger Henok.

Namnet Nebuchadnezzar kommer från den babyloniska härskaren Nebukadnessar II och var början på något nytt hos Omnipollo.

– Våra två första öl var döpta efter våra söner. Nebuchadnezzar var vårt första konceptuella namn och refererar till imperialismen. Det är en imperial IPA och ölstilen kommer från USA som också är en lämplig representant för modern imperialism, säger Karl Grandin.

– Det är ett svårt namn att lära sig, men till sist hittar alla ord hem. Sen kallar vi det bara Neb själva … fortsätter Karl och verkar notera ironin.

I sammanhanget kanske man ska vara tacksam för att namnen Nebukadnessar II bytte namn innan han gick till historien – Nabu-kudurru-usur hade definitivt varit ett svårare ölnamn att lära sig.

Omnipollos tidigare två egna öl, Mazarin och Leon, hade bara bilder på etiketterna. Karl Grandin säger att de tyckte att det var bättre att folk kände igen ölen än namnet. Ett ljus för Mazarin och ett nyckelhål för Leon. Nebuchadnezzar fortsatte på samma spår och även om en del ser bara zebraränder på etiketten så anspelar även den på USA och är en stiliserad amerikansk flagga.

– Öltypen är amerikansk och vi ville göra vårt spinn på det. Bilden är ganska straight forward, bara en avskalad amerikansk flagga utan färger, strippat till en schablon. Många ser bara zebraränder men jag blir glad när folk inser vad det är för nåt. Den har funnits i ganska många skepnader på olika förpackningar genom åren, men det har alltid varit exakt samma bild.

Nebuchadnezzar blev Omnipollos gamechanger och stilbildande för det som kommit från dem sedan dess.

– Den slungade oss i en riktning som gjorde att vi vågade mycket mer. När vi bryggde den var den extrem. Det låter löjligt nu, men det var groteska mängder humle och hög beska på den tiden. Efter det insåg vi att vi måste våga satsa när vi gör saker – det händer så mycket där ute, säger Henok.

Ölet i sig har inte förändrats så mycket genom åren. Beskan har dragits ner från 100 IBU till 70 och varje år anpassar Henok den efter humlekvaliteten.

– Det är amarillo, simcoe och i år har vi i lite citra också. Maltnotan har förblivit exakt samma hela tiden: pilsner, pale ale, cara pils, en gnutta vetemalt och lite havregryn, säger Henok.

– Vi gjorde en stor omarbetning där vi ändrade mycket för två år sen och den blev ganska annorlunda då. Vi fick inte mycket feedback om det, men jag tyckte att den blev för modern och ändrade tillbaka. Den ska vara en tydlig west coast IPA. Vi har andra öl i portföljen som kompletterar den.

Den enda varianten som har gjorts är Balthazar, som togs fram till femårsjubileet av Nebuchadnezzar.

– Neb är ju en klon på Pliny the Elder och när vi gjorde Balthazar så tittade vi på Pliny the Younger, som inte gick att få tag på i Europa. Numera finns det ju trippelipor till höger och vänster, men då var det inte så.

Nebuchadnezzar finns idag på 69 systembolag och Omnipollo brygger mellan 80 000 och 90 000 liter per år.

– Försäljningsmässigt oscillerar den, ena året upp och andra året ner. Den är ju på 8,5 procent så det är inte en öl man dricker mycket av, men vi är glada att den hänger kvar även om Fatamorgana har petat ner den på senare år, säger Henok.

– Jag är lite förvånad själv över att Neb håller sig kvar givet hur kort livslängd öl har, men den har en trogen följarskara så jag är otroligt glad. Jag gillar när folk hittar sin öl och vi har hittat en annan crowd än bara nördarna. Mamma berättade att när hon och min styvpappa byggde om huset så satte sig byggjobbarna och drack Neb i trädgården och min styvpappa berättade efteråt att de sa att de dricker ”zebraölen”. Ingen referens till Omnipollo, det var en randig flaska, så det blev zebraölen.

Nebuchadnessar fyllde åtta år i år och det skulle kanske inte imponera på erövraren Nebukadnessar II som blev nästan 70, men han kan å andra sidan inte skryta med snart 100 000 incheckningar på untappd. Och vem vet hur gammal Nebuchadnessar den yngre blir i slutändan?

Typ: Dubbel-IPA
Alkoholhalt: 8,5 procent
Untappd: 3,94
Ratebeer: 3,87

Alla artiklar i Ölets historia:

Ölet som tagit Dugges till 20 nya länder

President blev vågbrytare för Jämtlands

Lagerölet som blev Nynäshamns Ångbryggeris bästsäljare

Måsen gav rejält med luft under vingarna för Stigbergets

Nebuchadnezzar blev Omnipollos gamechanger

Fynd i frysen gav Brekeriet genombrott