Nina Rothausen driver bland annat bryggerimuséet i Göteborg. Här är hennes svar på våra sommarfrågor.
1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?
– Det kan inte bli något annat svar än Göteborgs Nya Starkpilsner. Perfekt balans mellan maltsötma och beska, lagom fylligt och drickvänligt. Ölet är lätt att kombinera till mat och jag tröttnar aldrig på smaken. Jag vet faktiskt inte vad jag är mest stolt över, att maken är pappa till ölet eller till vår son.
2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.
– Vilka kriterier ska tas i beaktning? Kvalitet, innovationsgrad, hållbarhet, rankinglistor eller förhållningssätt till ölet både som konsument och från statligt fiskalt håll?
Tyskland för kvalitet, tradition, mångfald och kultur.
USA för innovation.
Sverige för hållbar produktion – jag tänker främst på de stora aktörerna men även de något större hantverksbryggerierna, som nått en bra bit i sitt arbete beträffande svinn, återvinning av restprodukter, förpackningar och ständigt förbättrad kvalitet. Men givetvis också för att det finns en mångfald av nya riktigt bra bryggerier. Sverige har blivit ett spännande land som många sneglar på. Sverige ligger dock i botten när det gäller hur staten beskattar hantverksöl.
3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?
– Det skulle väl vara skötebarnet Göteborgs Nya Bryggeri som är så långt ifrån en enmansshow man kan komma. Bryggeriet har två föreningar som stöttar, Prippklubben som är de före detta Prippsanställdas förening och Göteborgs Ölinvest med smått otroliga 3000 medlemmar. Dessutom har bryggeriet Göteborgs Bryggerimuseum för spridning av god öl- och bryggerikultur med provningar och visningar. Göteborgs Nya Bryggeri är ett expansivt företag med kompetent personal som vet hur man gör riktigt bra öl.
4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?
– Det dyker alltid upp jobbrelaterade tankar i huvudet, så att helt koppla bort är svårt och kanske inte heller något jag vill. Jag älskar kreativiteten och utmaningarna som ölvärlden bjudit under mina 22 år i branschen. Gudmor Lena i Ystad lär få besök, fast det vet hon ännu inte om.
5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.
– Sveriges i särklass bästa festival är Göteborg Porterfestival som arrangeras av Porter Drinkers Association och göteborgssektionen av Svenska Ölfrämjandet. Det är den smalaste, svartaste och mest sofistikerade festivalen och ett absolut måste för den som gillar porter och stout.
6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?
– Visst vore det trevligt om det var tillåtet att t.ex sälja presentförpackningar med öl vid bryggeribesök. Men jag anser att betydelsen av gårdsförsäljningen är något överdriven och är inte allena saliggörande för kämpande bryggare. Varför utnyttjar inte Sverige möjligheten att halvera punktskatten på småskalig tillverkning som tillåts inom EU? Det staten skulle missa i punktskatt kan med råge räknas hem på arbetsgivaravgifter när bryggarna kan ta ut lön och anställa. Till syvende och sist är det hur mycket Magdalena Andersson får in i ladan som avgör förändringar i skattepolitiken. Det kan förhoppningsvis också omfatta gårdsförsäljningen.