Noisy Bastards laddar om efter motgångarna

Efter ett år av motgångar och tekniska problem är Sundsvallsbryggeriet Noisy Bastards Brewing tillbaka. Nu med större bryggkapacitet och nya öl på gång.

I en tidigare bilhall i Sundsvall befinner sig Ayla Yavuzalp mitt i vad som känns som en ny början för Noisy Bastards Brewing. Det har varit en tuff period efter att en elbrand i bryggverket sköt hela verksamheten i sank i över ett år. Produktionen stannade av, leveranser misslyckades och ekonomin fick en hård törn. Men nu, efter hårt arbete och effektiv problemlösning, står bryggeriet åter redo att lansera nya öl och blicka framåt.

– Vi hade tänkt köra igång med full kraft ännu tidigare, men allt kapsejsade. Det var mycket i produktionslinjen som inte fungerade. Vi var trötta, ledsna och oroliga, och var tvungna att få ordning på allt som varit fel, säger Ayla Yavuzalp.

Problemen började med elbranden som förstörde delar av bryggeriets utrustning. Med en maskinpark och elsystem som var underdimensionerade från början, var situationen tuff redan innan olyckan. Efter branden bryggde de på sitt minsta bryggverk för att kunna leverera öl till Systembolaget, men kapaciteten räckte inte till. De slutade med att de fick anlita en elektriker för att dra om all el i lokalerna och bygga ett system som skulle fungera för bryggeriets ändamål.

– Hade vi haft råd att köpa helt nya maskiner hade vi gjort det, men ekonomin har inte tillåtit det. Vi har fått arbeta med det vi haft, säger Ayla Yavuzalp.

När elen väl var åtgärdad, fortsatte motgångarna. En beställd tank levererades, men när den väl kom var elen instabil igen och allt behövde dras om. Efter ytterligare två tankar och nya kylare har Noisy Bastards nu tillräcklig kapacitet för att möta efterfrågan – men det har som sagt  varit en lång resa.

– När vi ringde upp kunder för att sälja in våra produkter igen, fick vi höra ”det är inte jag som är inköpschef längre”. Så det var lite som att starta om från noll, trots att vi har en lång erfarenhet och folk känner igen våra öl, säger Ayla Yavuzalp

I juli släpptes fem av Noisy Bastards Brewing gamla öl på Systembolaget och i början av september släppte de två helt nya öl i det lokala sortimentet. Dels Svett, ett samarbetsöl med bandet Ska ’n Ska som är en ljus lager med tillsatt salt, dels Dead but Dreamy, en Hazy-IPA med fruktiga och florala toner.

– Vi har verkligen gått ur askan in i elden, men nu känns det som att vi är tillbaka starkare än någonsin. Det är skönt att vara igång och nu satsar vi stenhårt på att fler ska upptäcka oss och tycka att vi är intressanta igen.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.