Norska biskopen pionjär på trappistöl

Mount Saint Bernard Abbey i England där Erik Varden bryggde trappistöl. Foto: Wikimedia Commonsx

Erik Varden, katolsk biskop i norska Nidarås, har inte bara den förväntade religiösa bakgrunden. Han har varit trappistbryggare också.

Erik Varden har varit trappistmunk vid Mount Saint Bernard Abbey i England sedan början av århundradet. När han blev abbot 2013 ägnade sig klostret mest åt lantbruk, en verksamhet som inte lönade sig. Så då la man lantbruket och började man brygga öl i stället.

– Jag hade en student från ett kloster i norra Italien som bryggde öl. Jag visste inte att man kunde brygga öl annat än industriellt. Studenten sa att ölbryggningen gick bra och att verksamheten gav en ekonomisk vinst. Därför satsade vi på ölbryggning i klostret tillsammans med några andra idéer – och ölbryggningen var framgångsrik, säger Varden till matriketmidt.no. 

Uppmuntrade av klosterkollegor i Belgien och Holland sökte sig Erik Varden till lokal öl för att hämta inspiration.

– Det blev en traditionell brittisk öl: skotsk ale, som är en stark öl, mörk och med 4-5 procent. Vi började spela med det lite. Vi gav det lite sötma, som tog den till nästa nivå. Sen arbetade vi oss fram till något vi var nöjda med, säger han.

Namnet på ölet blev Tynt Meadow och lanserades den 25 juni 2018, en lansering som uppmärksammades av media som The Guardian, The Telegraph och BBC och den norska abboten blev en kändis.

– Det var en väldigt spännande process. Vi var tvungna att lära oss mycket väldigt mycket snabbt. Vi tillbringade tre år från det att vi bestämde oss för att öppna bryggeriet så att bröderna som bryggde fick ordentlig utbildning. Vi arbetade nära klostren i Holland och Belgien. Det var ett nöje att lansera den. och få så bra feedback både från engelska kritiker, men också från andra oberoende källor på kontinenten, säger Varden och säger att ölet har fått bra betyg i olika kanaler.

Men nu har han alltså lämnat bryggeriverksamheten. Den 3 oktober i år vigdes Erik Varden till biskop i Nidaros domkyrka. Något som inte hänt sedan reformationen i Norge 1537.