Inmäskningen av Akias collab-IPA med Animus är klar och nu pumpar bryggaren Viktor Ehn vörten vidare i systemet.
Inmäskningen av Akias collab-IPA med Animus är klar och nu pumpar bryggaren Viktor Ehn vörten vidare i systemet.
Med ett nu fungerande större bryggverk på 1500 liter, en nyanställd bryggare på heltid och därmed tid över för grundaren Christian Figved blir det större möjligheter för annat skoj – som collab förra veckan med spanska Animus Brewing Co.
Ölet som bryggs denna dag är en New England IPA och receptet har Christian Figved tagit fram tillsammans med Pedro Sanchez, en argentinare som är bosatt sedan fem år i Barcelona och där tillsammans med två andra driver Barcelonabryggeriet Animus sen mindre än ett år tillsammans.
Som många andra collabs i pandemitider är även den här digital. Sanchez är kvar hemma i ett snöblaskigt Barcelona medan Christian njuter av kaffe i solen utanför byggeriet, som är vackert beläget i en gammal kvarn söder om Göteborg.
Att collaben är digital verkar inte beröra Christian Figved så mycket. Då och då videosamtalar han med Sanchez, både om den aktuella bryggningen och annat.
– Han är mycket trevlig och vi snackar öl och mycket bryggerinördigt, som temperaturer, humlesorter och olika jästkulturer och annat. Det är en sak av många som är kul med collabs, säger Christian Figved och tillägger att det samtidigt är det ett bra sätt att hjälpa till med nya regioner för varandras varumärken
– Självklart vill man träffas, men jag var så trött på att göra ingenting, så vi gör detta i stället. Sen älskar jag Barcelona, jag har varit där säkert 15 talet gånger och skulle gärna åka dit för en riktig collab också när det går. Detta har vi redan pratat om Pedro och jag.
Tidigare har det inte blivit så många collabs för AKiA, dessa kan räknas på ena handens fingrar enligt Christian och han rabblar upp Duckpond, Fältkanonen och avsomnade Varberg Beerworks som exempel. Men det ska bli ändring på det. AKiA har numera en anställd bryggare, Viktor Ehn, och Christian själv jobbar halvtid på bryggeriet. Det ger utrymme för skojigheter som collabs.
– Jag pratar redan med Hopalaa också, ett lettiskt bryggeri, om en collab. Vi bygger just nu upp detta recept. Öl ifrån Hopalaa övriga sortiment skickas till Sverige på måndag. Vi hade planerat att göra ett collab redan innan pandemin så detta har varit en väldigt lång vänskap, berättar han.
Den IPA som bryggs denna dag blir inte så lätt att få tag på i Sverige, nästan allt går på export, men den kommer att dyka upp i en del krogar så småningom genom AKias distributör.
– Vi skickar en halv pall av vår Collab till Barcelona tillsammans med en halv pall av övriga öl ifrån AKiA till Animus distributör, säger Figved
AKiA har som många andra bryggerier märkt av pandemin, speciellt med krogförsäljningen. När covid dök upp stod Christian med nyfatad IPA som inte gick att lagra, men i stället för att hälla ut ölen sålde han faten för motsvarande alkoholskatten till krogar.
Sen dess har det gått uppåt lite igen, speciellt när AKiA nyligen tog hem en offert på att brygga Masalafamiljens ölrecept, cirka 20 000 liter öl ett normalår är kalkylen enligt restaurangkedjan. Masalafamiljen äger bland annat Ostindiska Ölkompaniet som finns på flera platser i Göteborgstrakten.
– Vi tappade ganska mycket förra året på grund av att de stackars krögarna fick det svårt, så det här känns väldigt bra och detta är ju ett längre samarbete skrivet på tre år, avslutar Christian.