Öl dyker upp på allt fler ställen. Nu kommer det en sill som ska smaka pilsner.
Det är Melanders Fisk som lanserar en sill gjorde med bland annat pilsner.
– Vi valde att lyfta fram den naturligt örtiga beskan hos ölet och komplettera med somriga toner som apelsin och rödlök. Receptet har den där klassiska, sötsyrliga känslan man söker hos en klassisk sill, men får en rundare, fylligare smak av ölet. En superbra smakkompis både till både pilsner och potatis, säger Nils Molinder, en av bröderna bakom företaget.
Ölet som används är Eriksbergs Juvelpilsner, som nyligen släppts på bolaget.
Förutom att sillen säljs, så rekommenderas även sillälskare att prova själva. Rekommendationen då är att den läggs n i minst 48 timmar och gärna en vecka innan den serveras.
Här är receptet:
Sill till 4-6 portioner 1 dl mörk sirap 1 dl socker 1 dl ättika 12% 2 dl Eriksberg pilsner 1/2 dl färskpressad apelsin 1/2 dl vatten 1 st stjärnanis 1 st vaniljstång 1 rödlök 1 apelsin till garnering Några kryddpepparkorn Gör såhär:
1. Koka upp allting utom ättika tills sockret löst upp sig ordentligt.
2. Ta av lagen och tillsätt ättika, låt svalna.
3. Vattna ur sillfiléer i 6-8 timmar.
4. Lägg in den urvattnade sillen och låt stå i kyl minst 48 timmar.
5. Skär sillen i gaffelbitar och garnera med apelsinskivor och rödlöksringar.
Servera med fördel på knäckebröd tillsammans med smakrik lagrad ost, t.ex. Västerbottensost.