Det saknas en bok på svenska om klosterbryggerier, anser grundaren av Vreta Kloster bryggeri, professor Andreas Fejes. Så nu ska han skriva en.
Andreas Fejes kan inte ha några sysselsättningsproblem. Han jobbar som professor och driver ett bryggeri vid sidan av familj ooh allt annat som fyller ett liv. Nu ska han skriva en bok också. Och mycket kommer att handla om Belgien. Arbetsnamnet är ”Klosteröl och öl i belgisk stil”.
– Den handlar om klosteröl i bred bemärkelse, men belgiska bryggerier är bäst i världen på att utnyttja historien och det är där de mest aktiva bryggerierna som har munkar åtminstone i bakgrunden finns, säger han.
Men han kommer inte att börja boken i Belgien, först blir det en tillbakablick om ölens betydelse i det dagliga livet.
– Faktum är att öl var var mans dryck på medeltiden och där det fanns kloster bryggde man öl. Även nunnorna i Vreta Kloster bryggde öl, berättar Andreas.
Det blir också en del recept i boken och tips om hur man lyckas få fram den rätta smaken på belgisk öl. Så trots att han är professor blir det inte ett akademiskt verk, tvärtom.
– Jag har skrivit ganska många böcker innan, men inte något populärvetenskapligt, så det är nytt för mig. Inom akademien skriver man forsknings- eller läroböcker. Att skriva mot en allmänt intresserad publik blir spännande, säger han.
– Det blir en bok för den ölintresserade personen och även om det finns med en sektion med recept, så blir det inte heller någon hembryggarbok med steg-för-steg-instruktioner.
Det är inte klart än när boken kommer ut. Just nu letar Andreas Fejes efter ett lämpligt förlag.
– Jag hoppas få ut boken inom ett år, men det handlar om hur mycket tid jag kan lägga på boken. Jag har också ambitioner att ägare och huvudbryggare på bryggerier i Belgien ska vara med, men det är svårt att få till.
Och hur han ska hinna med allt? Jo, från att i många år jobbat 150 procent har han nu meddelat arbetsgivaren att nu blir det ”bara” 100 procent på jobbet i fortsättningen …