Bildspel
Det första fatet var en 40-årspresent från vänner. Nu väntar det på att få sin plats i det nybyggda garaget.
Drömmen har funnis där länge. Nu ska den bli verklighet för Per Karlsson som satsar på sitt surölsbryggeri Wild & Sour.
Det är i Olofstorp utanför Göteborg som satsningen håller på att ta form. Wild & Sour har funnits som varumärke för Per Karlssons hembryggningar, men nu ska det bli satsning på riktigt.
– Min dröm är att göra det här och drömmar jagar jag tills de händer, säger han.
Karlsson har bryggt hemma sedan 2012 och året efter började han på i baren på The Rover i Göteborg. Totalt har han hela 23 år i restaurangbranschen.
Nu tror han att det är rätt läge att satsa.
– Det är bra att surölen har tagit fart och att även andra håller på med det. Vi som gillar suröl lever lite i en bubbla och tror att alla dricker det. Riktigt så är det ju inte, säger Karlsson.
Bolaget bildades redan 2015 men sedan har det tagit lite tid att hitta tiden.
– Jag har fått barn och vi har byggt på garaget. Men nu är det dags.
Det är i det nybyggda garaget som bryggeriet ska finnas. Hälften av ytan blir för bilen, andra halvan för ölen. Till att börja med kommer han att ha nio ekfat på vardera 400 liter, plus en volym på 2000 liter i IBC-tankar. Ett litet bryggverk ska han också få plats med, men han räknar med att köpa in vört för de större batcherna.
– Jag räknar med att kunna producera runt 500 liter öl i månaden till en början. Men jag vet inte riktigt när det kommer i gång, kanske under nästa år.
Han är noga med att ta satsningen steg för steg och ska fortsätta att jobba som hantverkare. Men för att drömmen ska bli sann på riktigt krävs att det här blir ett heltidsjobb.
– Om det här tar fart räknar jag med att få flytta verksamheten. Jag skulle vilja ha en lada där jag håller på med ölen och utanför kunna odla egen humle och ha egna Schaerbeekse-körsbärsträd, säger han.
Den som är nyfiken på Per Karlssons bryggningar kan följa honom på Instagram. Under namnet wildandsour berättar han gärna om hur han går tillväga med sina öl.
Till att börja med ska han ta fram tre stycken basöl och sedan kommer de att blendas och en del öl kommer på sikt att innehålla frukt och bär. De första ölen som släpps blir så kallade biere de coupage, som är en blandning av spontanjäst öl och humlig öl.
– När jag märkte att ölen blev bra ville jag ta nästa steg. Folk kommer väl inte att sluta dricka suröl än på ett tag, avslutar Karlsson.