Bryggeriet ska han driva vidare. Men nu lägger Daniel Eriksson faktiskt mer tid på sitt nya jobb på Viking Malt.
Eriksson har ett långt förlutet inom ölbranschen, där han först jobbade på Carlsberg. Där ansvarade han under sina sista år för deras experimentbryggningar. Därefter startade han Halmstad Brygghus som drivits i några år, men nu väntar en ny utmaning.
Fyra dagar i veckan ska han nämligen lägga på att jobba med försäljning och kvalitet hos Viking Malt.
Hans största fokus blir att jobba med svenska hantverksbryggerier.
– På så sätt stannar jag ju i branschen.
En dag i veckan ska han även i fortsättningen vara på Halmstad Brygghus, där han fortfarande är en av två huvudägare. Där kommer arbetet till största delen att handla om strategier och receptskapande.
– Jag behövs inte lika mycket där längre. Andreas Forsberg sköter fortfarande försäljningen och vi har fått in en tysk bryggare som heter Daniel Mikut. Sedn har vi precis också anställt en ansvarig för tappningen. Det känns bra att vi sprider ut ansvaret lite på bryggeriet, säger Eriksson.
Hans tjänst kommer till i en tid då det varit tufft för såväl odlare som producenter av malt. Den torra sommaren gav dåliga skördar där det kornmalt som ändå fanns ofta hållit en lägre kvalitet.
– Det är det mest utmanande året på 50 år och det finns skånska bönder som bara skördat 20 procent av vad de brukar skörda.
Eriksson hoppas kunna hjälpa till med att använda den malt som finns på bästa sätt på de olika bryggerierna.
– Det är både en stor efterfrågan och problem med kvalitet. Det har jag såväl som de flesta bryggare märkt den senaste tiden.